Spaghetti z polędwicą wiejską i pomidorkami Dziś zapraszam Was na pyszny obiad, który przygotujecie dosłownie w kilka minut. W roli głównej makaron spaghetti, małe pomidorki i pyszna polędwica wiejska. Do tego pieczarki i śmietanka, która tworzy kremowy sos. Proste i szybkie połączenie. Moja rodzina uwielbia takie obiady. Danie jest pełne smaku i kolorów. Spaghetti z polędwicą wiejską i pomidorkami, to mój pomysł prosty obiad, który podbił serca (i podniebienia) domowników. Dlatego dziś polecam go i Wam. Ten przepis na spaghetti z pewnością też docenią osoby zabiegane, które szukają prostych i szybkich rozwiązań 😉
Do przygotowania użyłam tradycyjnie wędzonej polędwicy wiejskiej od Podlaska Chata Ten smak, ten zapach… Coś cudownego 🙂 Reszta polędwicy znikła w mgnieniu oka na kanapkach 🙂 Polecam Wam wszystkie wyroby od Podlaska Chata. Nie zawiedziecie się 🙂
P.s. Mam dla Was kod rabatowy na zakupy na https://www.skleppodlaskachata.pl/
Otrzymacie 10 % rabatu na hasło: slodkieokruszki
Składniki: (na 2 większe lub 3 mniejsze porcje)
- 2 większe porcje makaronu spaghetti
- 10 pieczarek
- większy kawałek polędwicy wiejskiej Podlaska Chata (polecam! produkt wędzony tradycyjnie)
- 3 cm pora (biała część)
- niewielka ilość oleju do podsmażenia składników
- 2 garście małych pomidorów – u mnie mix żółtych i czerwonych
- czarny mielony pieprz i sól do smaku
- około 125 ml śmietany 18% do zup i sosów
- opcjonalnie listki świeżej bazylii do podania
Przygotowanie:
Makaron spaghetti gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Pieczarki obieramy i kroimy w półplasterki, a polędwicę w drobną kostkę. Składniki podsmażamy na niewielkiej ilości oleju, doprawiając je czarnym mielonym pieprzem i solą. Pod koniec smażenie dodajemy por (u mnie przekrojony na pół, a następnie w cienkie półplasterki), mieszamy.
Następnie dodajemy ugotowany makaron, mieszamy. Zmniejszamy moc palnika na minimalną i dolewamy śmietankę, mieszamy. Próbujemy i doprawiamy do smaku.
Tuż przed podaniem dodajemy pokrojone pomidorki, lekko mieszamy. Tak przygotowane spaghetti podajemy z listkami świeżej bazylii.
Smacznego