Waniliowe babeczki z jabłkami

Waniliowe babeczki z jabłkami - babeczki na maśleWaniliowe babeczki z jabłkami. Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam małe, szybkie wypieki. Idealne, gdy mają przyjść niespodziewani goście, idealne gdy nie mamy czasu na wymyślne ciasta, idealne od tak, do filiżanki kawy czy herbaty lub gdy po prostu rodzina ma ochotę na coś słodkiego. Dziś powodów było kilka 😉 Nie mniej bez względu na powód takie babeczki są wspaniałym i co najważniejsze pysznym rozwiązaniem. Prosto, szybko i smacznie. Czasem naprawdę nie trzeba nic więcej. Dlatego polecam i Wam ten prosty przepis na waniliowe babeczki z jabłkami. Spróbujcie.

Waniliowe babeczki na maśle Przepis na pyszne babeczki z jabłkami

Ja swoje waniliowe babeczki z jabłkami kroiłam jeszcze ciepłe, co może być widoczne na zdjęciach. Dlaczego? Abym mogła zrobić im jakieś zdjęcie. Bo jak tylko ostygły… to znikły w mgnieniu oka 🙂

 

Składniki: (na 5-6 sztuk w zależności od wielkości papilotek / silikonowych foremek)

Przygotowanie:

Masło rozpuszczamy w rondelku, odstawiamy do przestudzenia.

Do miski wsypujemy cukier, wbijamy dwa jajka i dokładnie wszystko mieszamy za pomocą ręcznej trzepaczki. Następnie wlewamy rozpuszczone, przestudzone masło. Znów mieszamy. Kolejno dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i 2 łyżeczki cukru waniliowego z prawdziwą wanilią, całość mieszamy do połączenia składników.

Na koniec dodajemy pół obranego i pokrojonego w kostkę jabłka, krótko mieszamy.

Masę przekładamy do papierowych papilotek lub silikonowych foremek (do około 3/4 wysokości papilotki/foremki).

Babeczki wkładamy na środkowy poziom nagrzanego do 190 stopni piekarnika (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Pieczemy do tzw. suchego patyczka, około 20 minut (czas pieczenia różny w zależności od piekarnika).

Podajemy oprószone cukrem pudrem.

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

8 comments

Dodaj komentarz

*