Truskawkowo-jabłkowe ciasto weekendowe. Pyszne ciasto z owocami.

Truskawkowo-jabłkowe ciasto weekendowe (4)Weekend, piękna pogoda na zewnątrz, dlatego już z samego rana wzięłam się za pieczenia. W końcu nie może zabraknąć odrobiny pysznej słodyczy. Dziś zapraszam Was na truskawkowo-jabłkowe ciasto weekendowe. Pyszne ciasto z owocami, które możecie oczywiście upiec również w tygodniu 😉 Połączenie czerwieni truskawek, soczystych jabłek w puszystym, słodkim cieście… nic tylko sięgać po kolejny kawałek. Ciasto do tego jest bardzo (!) proste w przygotowaniu. Spróbujcie, polecam.

Truskawkowo-jabłkowe ciasto weekendowe (2)Składniki: (na tortownice 24 cm)

  • 5 dużych truskawek
  • 3 małe soczyste jabłka
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 1 szklanka cukru
  • 4 jajka
  • 1/2 szkl oleju
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • cukier puder do oprószenia ciasta

Zdjęcia ciasta przesłane przez czytelników znajdziecie tutaj (klik)

Przygotowanie:

Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Truskawki kroimy na ćwiartki (tuż przed wyłożeniem na ciasto) Moje owoce są twardsze, miękkie bardziej zagłębiom się w ciasto.

Do miski wbijamy całe jajka, dodajemy oba rodzaje cukru i miksujemy na wyższych obrotach.

Następnie dodajemy stopniowo obie mąki z proszkiem do pieczenia miksując na mniejszych obrotach. Gdy składniki się połączą dolewamy olej. Całość miksujemy do uzyskania jednolitej masy.

Ciasto wylewamy do natłuszczonej i obsypanej kaszą manną tortownicy. Na wierzch wysypujemy pokrojone jabłka. A pomiędzy dowolnie układamy pocięte na ćwiartki truskawki.

Truskawkowo-jabłkowe ciasto weekendowe (5)Ciasto wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na środkowy poziom. Nasze truskawkowo-jabłkowe ciasto weekendowe pieczemy około 45-50 minut do tzw. suchego patyczka (patyczek wbijamy w ciasto, nie w owoce).

Podajemy oprószone cukrem pudrem.

Truskawkowo-jabłkowe ciasto weekendowe (1)Smacznego

Wiosenne słodkości 2016

Print Friendly

10 comments

Dodaj komentarz


*