Truskawkowe lody na patyku

 

Truskawkowe lody na patyku. Mój sposób na letnie, upalne dni? Proste domowe truskawkowe lody na patyku. Bez mleka, jajek, do przygotowania dosłownie w kilka chwil (nie licząc czasu mrożenia). Moje dzieci je uwielbiają 🙂 Ja zresztą również. Jeśli i Wy lubicie sorbetowe lody polecam Wam je przygotować. Wyjątkowo proste, wyjątkowo truskawkowe i pyszne. Domowe lody truskawkowe na patyku – dla małych i dużych łasuchów.

A jeśli szukacie innych przepisów na lody, polecam Wam zajrzeć tutaj:

Domowe lody są naprawdę proste w przygotowaniu i wbrew pozorom nie potrzebujecie do tego specjalnych maszynek i wymyślnych składników. Zachęcam do spróbowania 🙂

Składniki:

Przygotowanie:

Do garnuszka wsypujemy cukier*, dodajemy sok z cytryny i wodę. Stawiamy na małym palniku, podgrzewamy do rozpuszczenia tłuszczu. Odkładamy na bok do przestudzenia.

Truskawki przekładamy do misy blendera z nożami, dolewamy nasz syrop z garnuszka i miksujemy.

Masę przelewamy do foremek na lody. 

Lody wkładamy do zamrażalnika, najlepiej na całą noc.

Rada: Aby łatwiej wyciągnąć lody z foremek można na chwilę foremkę z lodem włożyć do ciepłej wody.

*Ilość cukru można zwiększyć w zależności od upodobań i słodkości truskawek. My wolimy mniej słodkie lody.

Smacznego

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

2 comments

Dodaj komentarz

*