Najłatwiejsze lody karmelowe – bez maszynki, bez jajek

Najłatwiejsze i najszybsze domowe lody karmelowe

Najłatwiejsze lody karmelowe – bez maszynki, bez jajek

Zapraszam Was na przepis na najłatwiejsze i najszybsze domowe lody karmelowe. Takie lody przygotujecie bez użycia maszynki do lodów oraz jajek. Wystarczy kilka składników i odrobina cierpliwości (czas mrożenia) i … można się cieszyć smakiem domowych lodów.

Składniki:
  • 500 ml śmietanki kremówki 30% (zimna)
  • 200 ml słodzonego karmelowego mleka skondensowanego (zimne)
  • mała szczypta soli
  • opcjonalnie 2 łyżki rozdrobnionych orzechów
Przygotowanie:

Śmietankę wyjmujemy z lodówki. Ubijamy śmietankę 30% wraz z mała szczyptą soli. Nie ma konieczności ubijania jej na sztywno, wystarczy, że “powiększy” swą objętość. Zmniejszamy moc miksera i powoli wlewamy skondensowane mleko karmelowe, ciągle miksując. Jeśli chcemy podać lody z jakimiś dodatkami np. orzeszkami, należy je teraz dodać i całą mieszankę lekko przemieszać.

Tak przygotowaną mieszankę przelewamy do plastikowego pojemnika z zamknięciem i wkładamy do zamrażalnika. Aby lody były bardziej puszyste doradzaj je podczas mrożenia przemieszać 2 razy.

Lody są gotowe po około 5-6 godzinach (czas mrożenia zależy od mocy zamrażalnika).

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

6 comments

Dodaj komentarz