Tort urodzinowy mojej kochanej księżniczki

Tort urodzinowy mojej kochanej księżniczki (3)Tort urodzinowy mojej kochanej księżniczki 02.04.2016 r.

Tort urodzinowy mojej kochanej księżniczki (1)Urodziny, to najważniejszy dzień dla każdego człowieka. Ale dla matki, to… dzień który nie sposób opisać. W taki dzień zawsze mam uśmiech na twarzy, a w oczach łzę wzruszenia i… to niedowierzanie, że ona jest już taka duża, że ma już tyle lat. Zawsze się zastanawiam kiedy ten czas tak szybko zleciał? Moja księżniczka, mój największy skarb ma już 4 latka! Sto lat moja mała.

Tort urodzinowy mojej kochanej księżniczki (2)Moi drodzy, to jest tak szczególny i uroczysty dzień dla mojej córeczki i dla mnie, że mogłabym się rozpisywać i rozpisywać. Ale nie jest, to blog wspomnień 😉 Dlatego przejdę do przepisu na tort urodzinowy dla mojej małej księżniczki.Co najważniejsze – smakował wspaniale i zarówno solenizantka, jak i reszta rodziny poprosili o dokładkę. „Mamo jesce”, to najlepsza recenzja dla każdego wypieku 🙂

Na łamach bloga chciałabym mojej kochanej księżniczce jeszcze raz złożyć najserdeczniejsze życzenia w dniu jej 4 urodzin. Niech przez lata brzmią w sieci, bo płyną prosto z mojego matczynego serca. STO LAT MÓJ SKARBIE

Tort urodzinowy mojej kochanej księżniczki (4)Tort urodzinowy mojej kochanej księżniczki

Tort urodzinowy mojej kochanej księżniczki (5)Do przygotowania tortu użyłam wspaniałych, rozpływających się w ustach truskawkowych wiórek, które otrzymałam ze sklepu on-line Cukieteria.pl. Serdecznie Wam polecam tan sklep i znajdujący się w nim asortyment. Każdy miłośnik słodkości powinien tam zajrzeć. Wiórki są naprawdę wspaniałe. Przyznam Wam szczerze, że troszkę podjedliśmy ich bezpośrednio z opakowania 😉 Dziękuję serdecznie Cukieteria.pl, dzięki Wam mój tort był jeszcze lepszy i… w ulubionych barwach mojej solenizantki 😀

Tort urodzinowy mojej kochanej księżniczki
Write a review
Print
0 calories
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
Nutrition Facts
Serving Size
0g
Amount Per Serving
Calories 0
Calories from Fat 0
% Daily Value *
Total Fat 0g
0%
Saturated Fat 0g
0%
Trans Fat 0g
Polyunsaturated Fat 0g
Monounsaturated Fat 0g
Cholesterol 0mg
0%
Sodium 0mg
0%
Total Carbohydrates 0g
0%
Dietary Fiber 0g
0%
Sugars 0g
Protein 0g
Vitamin A
0%
Vitamin C
0%
Calcium
0%
Iron
0%
* Percent Daily Values are based on a 2,000 calorie diet. Your Daily Values may be higher or lower depending on your calorie needs.
Składniki
  1. 250 g cukru
  2. 250 g mąki pszennej
  3. 6 jaj (najlepiej wiejskich)
  4. 1 cukier wanilinowy (8g)
  5. 1 mała łyżeczka proszku do pieczenia
Pozostałe składniki do przygotowania tortu
  1. 3 połówki brzoskwiń
  2. krem śmietankowy lub waniliowy (nie za słodki) na 200 ml mleka
  3. do nasączenia: przegotowana woda z cukrem i cytryną lub kwaskiem cytrynowym
  4. wiórki truskawkowe Sempre od Cukieteria.pl
  5. kwiatki płatki do dekoracji
  6. dżem z czarnej porzeczki
  7. świeczki - u mnie różowe kotki, które wybrała solenizantka
Przygotowanie
Przygotowanie biszkopta - wersja tradycyjna
  1. Przygotowujemy sobie wszystkie składniki, najlepiej w osobnych naczyniach.
  2. Ubijamy białka. Ciągle ubijając dodajemy przygotowane żółtka. Następnie wsypujemy cukier z cukrem wanilinowym. Na koniec wsypujemy powoli (ciągle miksując) mąkę z proszkiem do pieczenia.
  3. Ciasto wlewamy do wysmarowanej tłuszczem (u mnie margaryną) i dokładnie obsypanej kaszą manną tortownicy o średnicy 24 cm.
  4. Biszkopt pieczemy w 190 stopniach na środkowym poziomie piekarnika (temperatura zależy od piekarnika od 180-200 stopni) przez około 45 minut.
  5. Dokładnie ostudzony biszkopt wyjmujemy z formy i przekrawamy długim nożem. W zależności od wyrośnięcia ciasta powinno nam wyjść od 3 do 4 placków.
Przygotowanie wg wskazówek mojej mamy
  1. W tym wypadku ułatwiamy sobie całe przygotowania i pieczemy (w formie 24 cm) dwa średniej wielkości biszkopty z połowy składników, tzn. 125 g cukru, 125 g mąki itd.
  2. Biszkopty pieczemy w 190 stopniach około 40-45 minut. Po wystudzeniu każdy biszkopt przekrawamy wzdłuż. Dzięki czemu uzyskujemy 4 idealne warstwy tortu.
  3. Osobiście polecam tą metodę i często z niej korzystam, gdy chcę mieć pewność, że mój tort będzie miał 4 pożądane warstwy.
Przygotowanie tortu
  1. Przygotowujemy krem. U mnie gotowy śmietankowy lub waniliowy (nie za słodki, aby tort nie był mdły). Krem ubijamy z 200 ml zimnego mleka.
  2. Do osobnej miski odkładamy 3 czubate łyżki gotowego kremu i miksujemy je z 3 połówkami brzoskwiń z puszki.
  3. Każdy placek ( u mnie 4 warstwy) nasączamy dokładnie przegotowaną wodą z cukrem i sokiem z cytryny. Woda powinna być chłodna.
  4. Dolny placek po nasączeniu smarujemy warstwą dżemu z czarnej porzeczki.
  5. Następnie nakładamy kolejny placek, znów go nasączamy. I nakładam warstwę kremu brzoskwiniowego. Nakładam kolejny placek, nasączamy i znów warstwa kremu brzoskwiniowego.
  6. Na koniec nakładamy ostatni placek stanowiący górę tortu. Również go nasączamy.
  7. Cały tort smarujemy równo kremem bez dodatków.
  8. Wierzch tortu zdobimy. Brzegi ozdabiamy kremem przy użyciu szprycy cukierniczej. Cały środek obsypujemy dokładnie wiórkami truskawkowymi.
  9. Tort wkładamy do lodówki, najlepiej na noc.
  10. Tuż przed podaniem dla ozdoby na brzegach dodajemy kwiaty (płatki), a na środek wbijamy świeczki urodzinowe.
  11. Smacznego
beta
calories
0
fat
0g
protein
0g
carbs
0g
more
Słodkie okruszki Blog kulinarny i nie tylko https://www.slodkieokruszki.pl/
Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz