Dziś zapraszam Was na pyszne i szybie ciasto idealne na każdą okazję. Szybka babka karobowo-waniliowa. Doskonale smakuje z ulubioną kawą czy herbatą. Zawsze uważałam, że wszelkiego rodzaju babki, to tzw. ciasta uniwersalne. A do tego ich przygotowanie jest naprawdę proste i szybkie. W tym wypadku wystarczy wszystko pomieszać łyżką i… poczekać aż ciasto się upiecze 😉 Spróbujcie.
Niezbędne produkty do przygotowania szybkiej babki karobowo-waniliowej nabędziecie w sklepie gryczanka.pl Zachęcam do odwiedzin
Uwaga! Mam dla Was niespodziankę. Kod rabatowy na zakupy z gryczanka.pl
KOD 3081 (kod ważny do 2017 roku)
Składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej tortowej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 2 czubate łyżeczki cukru wanilinowego
- niespełna 1 szklanka cukru (około 4/5 szklanki)
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 g masła lub margaryny
- 3 większe jajka
- 2 łyżki karobu, czyli Mączki chleba święt.
- cukier puder trzcinowy do oprószenia ciasta
Przygotowanie:
Masło rozpuszczamy w garnuszku na małym ogniu. Odstawiamy do przestudzenia.
Do miski wsypujemy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia, mieszamy łyżką. Następnie dodajemy oba rodzaje cuku, znów mieszamy.
Kolejno wbijamy 3 całe jajka, wstępnie mieszamy. Na koniec wlewamy przestudzaną rozpuszczoną margarynę. Całość mieszamy do uzyskania jednolitej, dość gęstej masy.
Pół masy wylewamy do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej kaszą manną keksówki. Do drugiej połowy dodajemy karob, dokładnie mieszamy i wylewamy na jasną część.
Babkę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na środkowym poziomie około 40 minut do tzw. suchego patyczka (czas zależy od piekarnika, dlatego ciasto należy obserwować i stosować zasadę „suchego patyczka”).
Po wystudzeniu babkę oprószamy cukrem pudrem.
Smacznego
Uwielbiam takie ciasta, są szybkie i pyszne 🙂
😀