Szybka babka karobowo-waniliowa

Szybka babka karobowo-waniliowa (1)Dziś zapraszam Was na pyszne i szybie ciasto idealne na każdą okazję. Szybka babka karobowo-waniliowa. Doskonale smakuje z ulubioną kawą czy herbatą. Zawsze uważałam, że wszelkiego rodzaju babki, to tzw. ciasta uniwersalne. A do tego ich przygotowanie jest naprawdę proste i szybkie. W tym wypadku wystarczy wszystko pomieszać łyżką i… poczekać aż ciasto się upiecze 😉 Spróbujcie.

Szybka babka karobowo-waniliowa (2)Produkty z Gryczanka.pl

Niezbędne produkty do przygotowania szybkiej babki karobowo-waniliowej nabędziecie w sklepie gryczanka.pl Zachęcam do odwiedzin

gryczanka-logo3a

Uwaga! Mam dla Was niespodziankę. Kod rabatowy na zakupy z gryczanka.pl

 KOD 3081 (kod ważny do 2017 roku)

Składniki:

Przygotowanie:

Masło rozpuszczamy w garnuszku na małym ogniu. Odstawiamy do przestudzenia.

Do miski wsypujemy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia, mieszamy łyżką. Następnie dodajemy oba rodzaje cuku, znów mieszamy. 

Kolejno wbijamy 3 całe jajka, wstępnie mieszamy. Na koniec wlewamy przestudzaną rozpuszczoną margarynę. Całość mieszamy do uzyskania jednolitej, dość gęstej masy.

Pół masy wylewamy do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej kaszą manną keksówki. Do drugiej połowy dodajemy karob, dokładnie mieszamy i wylewamy na jasną część.

Babkę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na środkowym poziomie około 40 minut do tzw. suchego patyczka (czas zależy od piekarnika, dlatego ciasto należy obserwować i stosować zasadę „suchego patyczka”).

Po wystudzeniu babkę oprószamy cukrem pudrem.

Szybka babka karobowo-waniliowa (1)

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

2 comments

Skomentuj Magdalena Anuluj pisanie odpowiedzi