Surówka z pekinki ze szczypiorkiem i olejem z ostropestu

Surówka z pekinki ze szczypiorkiem i olejem z ostropestu. Dziś zapraszam Was na prostą, zdrową i szybką w przygotowaniu surówkę z pekinki ze szczypiorkiem i olejem z ostropestu. Kilka prostych składników, zdrowy olej z ostropestu i zielony dodatek do drugiego dania gotowy. Ja najczęściej podaję tak przygotowaną surówkę do najrówniejszych sosów mięsnych (dziś z piersi kurczaka).

A dlaczego olej z ostropestu?

Olej z ostropestu jest bogatym źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, jak również sylimaryny. Stabilizuje ona strukturę błon komórkowych, zapobiega ich włóknieniu i działa detoksykująco na organizm. Olej ten jest doskonałym dodatkiem do wielu dań. Świetnie komponuje się z surówkami lub pastami. Posiada subtelny ziołowy aromat.

Gdzie kupić dobry olej z ostropestu?

Warto odwiedzić stronę https://www.olejemilo.pl/ gdzie znajdziecie najróżniejsze oleje tłoczone na zimno, przyprawy i zioła, herbaty, bakalie, mąki, kawy i wiele więcej.

Składniki:

  • 0,5 główki kapusty pekińskiej
  • 1 pełna łyżka posiekanego szczypiorku
  • 1 słodkie soczyste jabłko
  • 3 łyżeczki oleju z ostropestu – użyłam od Milo
  • kilka kropli soku z cytryny
  • pieprz i sól do smaku
  • 1 łyżeczka cukru (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Kapustę siekamy, przekładamy do miski i dodajemy posiekany szczypiorek oraz starte na grubych oczkach jabłko.

Do składników dodajemy olej z ostropestu, doprawiamy delikatnie solą i pieprzem oraz kilkoma kroplami soku z cytryny (najpierw nieduża ilość). Całość mieszamy i próbujemy. Opcjonalnie dodajemy soku z cytryny lub doprawiamy. Jeśli nasze jabłko jest za mało słodkie można dodać 1 łyżeczkę cukru.

Sałatka najlepiej smakuje po schłodzeniu w lodówce.

Smacznego

 

Print Friendly, PDF & Email

8 comments

Dodaj komentarz

*