Soczysta pierś z kurczaka w musztardowo-ziołowej marynacie

Soczysta pierś z kurczaka w musztardowo-ziołowej marynacie 2Dziś pomysł na soczystą pierś z kurczaka w musztardowo-ziołowej marynacie z delikatną marchewką i prostą sałatką. Takie danie sprawdzi się doskonale jako szybki obiad lub syta kolacja. Dzięki zastosowaniu torebek do smażenia pierś jest o wiele zdrowsza. Spróbujcie. Przepis jest naprawdę prosty, a tak przygotowana pierś jest wyjątkowo smaczna. Polecam.

Soczysta pierś z kurczaka w musztardowo-ziołowej marynacieSoczysta pierś z kurczaka w musztardowo-ziołowej marynacie

Soczysta pierś z kurczaka w musztardowo-ziołowej marynacie
Write a review
Print
0 calories
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
Nutrition Facts
Serving Size
0g
Amount Per Serving
Calories 0
Calories from Fat 0
% Daily Value *
Total Fat 0g
0%
Saturated Fat 0g
0%
Trans Fat 0g
Polyunsaturated Fat 0g
Monounsaturated Fat 0g
Cholesterol 0mg
0%
Sodium 0mg
0%
Total Carbohydrates 0g
0%
Dietary Fiber 0g
0%
Sugars 0g
Protein 0g
Vitamin A
0%
Vitamin C
0%
Calcium
0%
Iron
0%
* Percent Daily Values are based on a 2,000 calorie diet. Your Daily Values may be higher or lower depending on your calorie needs.
Składniki
  1. (na 1 porcję; ilość należy zwiększyć w zależności od ilości osób)
  2. 1 pojedyncza pierś z kurczaka
  3. 1 średnia marchewka
  4. 1 łyżeczka musztardy angielskiej Roleski
  5. mała szczypta soli
  6. duża szczypta suszonej bazylii
  7. 1 łyżka oliwy z oliwek / opcjonalnie oleju rzepakowego
  8. garść miksu sałat
  9. 2 łyżeczki jogurtu naturalnego
  10. miód lub cukier do smaku
  11. 1 torebka do smażenia
Przygotowanie
  1. Pierś z kurczaka dzielimy na pół, następnie każdą cześć lekko rozbijamy tłuczkiem.
  2. W miseczce mieszamy łyżeczkę musztardy angielskiej, dużą szczyptę suszonej bazylii, małą szczyptę soli oraz łyżkę oliwy z oliwek (lub oleju).
  3. Tak przygotowaną marynatą nacieramy oba kawałki piersi z obu stron. Odstawiamy na 10-15 minut do lodówki.
  4. Marchewkę obieramy i kroimy na cienkie talarki.
  5. Do torebki do smażenia wkładamy oba kawałki piersi w musztardowo ziołowej marynacie oraz pociętą marchewkę.
  6. Na rozgrzaną (mały ognień) patelnię układamy naszą torebkę do smażenia z zawartością. Smażymy na minimalnym ogniu z obu stron po kilka minut, aż do miękkości mięsa (czas zależny od grubości naszej piersi, dlatego warto zaglądać co jakiś czas do torebki).
  7. Tak przygotowaną aromatyczną pierś z kurczaka podajemy z marchewką oraz miksem sałat. Sałatę mieszamy ze słodkim jogurtowym dresingiem - jogurt mieszamy z łyżeczką cukru lub miodem.
  8. Smacznego
beta
calories
0
fat
0g
protein
0g
carbs
0g
more
Słodkie okruszki Blog kulinarny i nie tylko https://www.slodkieokruszki.pl/
Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz