Uwielbiam batoniki. Ale odkąd mam dzieci staram się by te słodkie przekąski były o wiele zdrowsze. Dlatego dość często robię zdrowe bananowo owsiane batoniki domowe. Ich wykonanie jest naprawdę proste i szybkie. Możecie dodać do nich dowolne dodatki w postaci suszonych owoców itp. A co najważniejsze, takie batoniki to samo zdrowie. Dodatkowym atutem jest, to że są naprawdę sycące i możecie je zabrać ze sobą do pracy lub szkoły w ramach drugiego śniadania. Spróbujcie.
Zdrowe bananowe owsiane batoniki domowe

Zdrowe bananowe owsiane batoniki domowe
2016-05-04 15:11:04

Nutrition Facts
Serving Size
0g
Amount Per Serving
Calories 0
Calories from Fat 0
% Daily Value *
Total Fat 0g
0%
Saturated Fat 0g
0%
Trans Fat 0g
Polyunsaturated Fat 0g
Monounsaturated Fat 0g
Cholesterol 0mg
0%
Sodium 0mg
0%
Total Carbohydrates 0g
0%
Dietary Fiber 0g
0%
Sugars 0g
Protein 0g
Vitamin A
0%
Vitamin C
0%
Calcium
0%
Iron
0%
* Percent Daily Values are based on a 2,000 calorie diet. Your Daily Values may be higher or lower depending on your calorie needs.
Składniki
- (na 4 sztuki)
- 1 szklanka płatków owsianych górskich
- 1 banan (najlepiej dojrzały)
- około 1 1/3 łyżki płynnego miodu lipowego
- 5 suszonych moreli
- 7 suszonych żurawin
Przygotowanie
- Banana bardzo dokładnie rozgniatamy widelcem w miseczce. Dodajemy do niego szklankę płatków owsianych górskich, całość dokładnie mieszamy.
- Suszone morele i żurawinę drobno kroimy. Następnie dodajemy je do bananowo-owsianej masy i znów mieszamy nasze składniki.
- Na koniec do wszystkich składników dodajemy miód i wszystko dokładnie mieszamy.
- Masę przekładamy do małej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Ugniatamy ją lekko. Nasze batoniki powinny mieć wysokość około 4-5 mm. Taką ilość masy powinniśmy zapełnić około 3/4 dna keksówki (w zależności od jej wielkości).
- Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (na środkowy poziom). Pieczemy 20 minut.
- Po wyjęciu z piekarnika czekamy aż owsiano-bananowa masa całkowicie wystygnie, po czym kroimy ją na 4 mniejsze części tworząc w ten sposób nasze batoniki.
- Jeśli nie zjemy batoników od razu można przechowywać je około 2 dni w lodówce.
- Smacznego
Słodkie okruszki Blog kulinarny i nie tylko https://www.slodkieokruszki.pl/