Uwielbiam słodkości te małe i duże. Dlatego tak często je robię. Niedawno nawiązałam wspaniałą współpracę z producentem słodyczy ekologicznych – Ekoflorka. Po otwarciu jednej z paczuszek pełnych moich ulubionych krówek i spróbowaniu pierwszego cukierka… no cóż trudno było mi się powstrzymać, by nie zjeść od razu wszystkich. Moi bliscy również bardzo zasmakowali się w słodkościach od Ekoflorki. Dlatego gorąco Wam je polecam. A dziś zapraszam Was na prosty śmietankowy deser z krówką. Idealny na odprężające wieczory przy książce lub ulubionym filmie. Spróbujcie.
Śmietankowy deser z krówką
2016-05-10 22:53:10
Nutrition Facts
Serving Size
0g
Amount Per Serving
Calories 0
Calories from Fat 0
% Daily Value *
Total Fat 0g
0%
Saturated Fat 0g
0%
Trans Fat 0g
Polyunsaturated Fat 0g
Monounsaturated Fat 0g
Cholesterol 0mg
0%
Sodium 0mg
0%
Total Carbohydrates 0g
0%
Dietary Fiber 0g
0%
Sugars 0g
Protein 0g
Vitamin A
0%
Vitamin C
0%
Calcium
0%
Iron
0%
* Percent Daily Values are based on a 2,000 calorie diet. Your Daily Values may be higher or lower depending on your calorie needs.
Składniki
- (na 3 porcje)
- 1 szklanka mleka
- 3 żółtka
- 1 szklanka śmietanki kremówki 30%
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 1/2 łyżki cukru
- 3 krówki BIO klasyczne od Ekoflorka
- opcjonalnie - czekoladowe ozdoby
Przygotowanie
- Krówki ścieramy na tarce na średnich oczkach - na wiórek.
- Zagotowujemy mleko. Do miski wlewamy śmietankę kremówkę, dodajemy do niej żółtka, cukier i mąkę ziemniaczaną. Całość dokładnie mieszamy rózgą. Następnie do ciepłego (!) mleka dodajemy zawartość miski, dokładnie mieszamy unikając powstania grudek. Całość podgrzewamy, aż masa zgęstnieje (konsystencja rzadszego budyniu).
- Masę przelewamy do kieliszków (lub mniejszych szklanek). Odczekujemy chwilę, aby lekko przestygła. Następnie każdą porcję posypujemy startymi krówkami i opcjonalnie dodajemy ozdoby.
- Podajemy od razu.
- Smacznego
Słodkie okruszki Blog kulinarny i nie tylko https://www.slodkieokruszki.pl/