Śmietankowo cytrynowe lody domowe. Lody bez maszynki i mieszania.

Śmietankowo cytrynowe lody domowe. Lody bez maszynki i mieszania.Uwielbiam lody. To chyba jeden z moim ulubionych deserów. Mogłabym je jeść bardzo często i o każdej porze roku. A odkąd zaczęłam je przygotowywać osobiście w domu pokochałam je na nowo. Dziś zapraszam Was na pyszne śmietankowo cytrynowe lody domowe. Lody te przygotujecie bez maszynki i mieszania. Są naprawdę proste w przygotowaniu i pyszne. Śmietankowo cytrynowe lody smakują idealnie same, jak i w towarzystwie owoców, ciasta lub innych dodatków. Spróbujcie, bo naprawdę warto przygotować domowe lody, a przepis jest prosty.

Składniki:
  • 330 ml śmietanki 30% (z lodówki)
  • 1 1/2 niedużej cytryny
  • 1 3/4 szklanki cukru pudru
  • szczypta soli
  • plastikowy pojemnik z przykrywką do mrożenia
Przygotowanie:

Śmietanę wyjmujemy z lodówki i ubijamy ze szczyptą soli. Nie ma potrzeby ubijania na sztywno, ale musi zwiększyć swoją objętość i być puszysta.

Do osobnej miseczki wyciskamy sok z 11/2 cytryny (, jeśli mamy duże cytryny starczy jedna sztuka). Sok mieszamy dokładnie z cukrem pudrem.

Tak przygotowaną cytrynową masę ostrożnie przekładamy do naszej ubitej śmietany. Miksujemy składniki na najmniejszych obrotach do połączenia (lub mieszamy dokładnie łyżką).

Masę śmietanowo-cytrynową przelewamy do plastykowego pojemnika z pokrywką. Zamknięty pojemnik wkładamy do zamrażalnika.

U mnie lody są gotowe po około 4 godzinach.

Wyjmujemy i podajemy same lub np. z owocami.

Smacznego

Print Friendly

4 comments

Dodaj komentarz


*