Uwielbiam owocowe desery w pucharkach. Nie tylko cieszą smakiem, ale też wyglądem. Zapraszam na pyszny truskawkowy mus z ricottą i borówkami. Deser jest prosty w przygotowaniu i efektowny w wyglądzie. Piękne połączenie czerwonej warstwy truskawek i białej pianki z ricotty zwieńczone borówkami. Czyż ten pucharek nie wygląda apetycznie?

Truskawkowy mus z ricottą i borówkami
2016-04-15 00:25:27

Nutrition Facts
Serving Size
0g
Amount Per Serving
Calories 0
Calories from Fat 0
% Daily Value *
Total Fat 0g
0%
Saturated Fat 0g
0%
Trans Fat 0g
Polyunsaturated Fat 0g
Monounsaturated Fat 0g
Cholesterol 0mg
0%
Sodium 0mg
0%
Total Carbohydrates 0g
0%
Dietary Fiber 0g
0%
Sugars 0g
Protein 0g
Vitamin A
0%
Vitamin C
0%
Calcium
0%
Iron
0%
* Percent Daily Values are based on a 2,000 calorie diet. Your Daily Values may be higher or lower depending on your calorie needs.
Składniki
- 100 g ricotty
- 4 łyżeczki jogurtu naturalnego
- 1 1/2 szklanki truskawek
- 1-1 1/2 łyżki cukru*
- kilka borówek
- 1/2 łyżeczki żelatyny + 2 łyżki gorącej wody
- * ilość w zależności od upodobań i słodkości owoców
Przygotowanie
- Truskawki myjemy i wkładamy do misy blendera. W zależności od słodkości owoców dodajemy cukier - u mnie około 3/4 łyżki. Miksujemy na mus.
- Żelatynę rozpuszczamy w wodzie i wlewamy do truskawkowego musu, znów chwilę miksujemy.
- Tak przygotowany mus przelewamy do szklanek lub pucharka i wstawiamy do lodówki w celu lekkiego stężenia.
- Ricottę miksujemy z cukrem (u mnie 4 łyżeczki) i jogurtem naturalnym. Delikatnie przekładamy na lekko stężały mus truskawkowy, wkładamy znów do lodówki.
- Zdobimy kilkoma borówkami.
- Deser podajemy schłodzony.
- Smacznego
Notes
- Pomysł i przepis własny
Słodkie okruszki Blog kulinarny i nie tylko https://www.slodkieokruszki.pl/