Sernik z masą makową i wiśniami

Sernik z masą makową i wiśniami (1)Dziś zapraszam Was na pyszny i naprawdę prosty w przygotowaniu sernik z masą makową i wiśniami. Idealny na świąteczny stół. My go uwielbiamy 🙂 Spróbujcie i Wy. Ciasto jest naprawdę proste w przygotowaniu i myślę, że każdy sobie spokojnie poradzi z przepisem. Może zagości u Was na święta? 😉

Sernik z masą makową i wiśniami (3)

Do przygotowania sernika z makiem i wiśniami użyłam sera z wiaderka Wieluń Mój Ulubiony. Polecam!

Sernik z masą makową i wiśniami (5)Do tego typu ciast polecam masę makową Helio

Składniki: (na tortownicę 24 cm)

  • 0,5 kg sera z wiaderka – polecam Wieluń Mój Ulubiony*
  • 125 g miękkiego masła
  • niespełna szklanka cukru (około 4/5 szklanki)
  • 4 jajka
  • 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 puszka masy makowej Helio
  • około 1/2 słoiczka wiśni z kardamonem do nabycia w Delphini
  • cukier puder do oprószenia ciasta

*ja piekę na nim wszystkie serniki

Przygotowanie:

W jednej misce ubijamy białka. W drugiej miksujemy żółtka z miękkim masłem i cukrem. Następnie dodajemy łyżka po łyżce ser ciągle miksując (gdzieś pomiędzy dodajemy mąkę ziemniaczaną). Na koniec do serowej masy dodajemy ubite białka i krótko miksujemy na najmniejszych obrotach miksera.

Serową masę wylewamy do wysmarowanej i wysypanej kaszą manną tortownicy. Następnie wykładamy łyżka po łyżce masę makową. Na koniec wykładamy kilka łyżeczek (u mnie około pół słoiczka) wiśni z kardamonem – wspaniale wzbogaca smak  ciasta, nadaje mu lekko kwaskowatą nutę.

Sernik z masą makową i wiśniami (2)

Ciasto pieczemy w nagrzanym do 210 stopni piekarniku (na środkowym poziomie, grzanie dół). Czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika – około 45-50 minut (ciasto powinno zacząć „odchodzić” ładnie od formy). Po tym czasie zostawiamy jeszcze na 15-20 minut w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.

Gdy ciasto przestygnie oprószamy go cukrem pudrem.

Sernik z masą makową i wiśniami (4)

Wiśnia z kardamonem od Delphini wspaniale wzbogaciła smak ciasta. Polecam!

Smacznego

 

 

Print Friendly, PDF & Email

2 comments

Dodaj komentarz

*