Święta, to czas dla rodziny. Nie ma nic piękniejszego niż wspólnie spędzone chwile przy kolędach, choice, głośnym śmiechu dzieci i dorosłych. Święta to też czas, w którym nasz stół ugina się od pysznych potraw zarówno wytrawnych, jak i słodkich wypieków. Przygotowanie wigilijnej kolacji i dań na kolejne dni świąt zajmuje zawsze wiele czasu, wymaga nie tylko dobrej organizacji, pysznych przepisów, ale też czegoś co dla mnie w kuchni jest podstawą – dobrych garnków, blach, najróżniejszych form i tortownic. Bez nich żaden wypiek czy danie się nie uda. Osobiście polecam Wam nabyć je na stronie www.naczynia.olkusz.pl Jakoś i duży wybór. Przyznam Wam szczerze, że posiadam aż dwa komplety garnków z Olkusza i nie wyobrażam sobie mojej kuchni bez nich 🙂
A co wybrać do słodkich wypieków?
W ofercie znajdziecie naprawę duży wybór blach i tortownic:
- tortownice o średnicy od 16cm do 30cm
- formy do pieczenia babek o różnych średnicach (14-25cm) z tuleją lub bez
- formy do tarty
- foremki do babeczek o średnicy od 5cm do 12cm
- foremki do wypiekania rurek
- formy prostokątne
- formy tzw. keksówki
- formy okazjonalne z motywem gwiazdki, choinki
- formy z wyjmowanym dnem
- blachy otwarte, idealne do pieczenia ciasteczek i pierników
- uniwersalne blachy tłoczone, także do mięs i warzyw
Warto zaopatrzyć się w kilka z nich, bo przecież ilość ciast i innych słodkich wypieków na święta jest naprawdę duża. U mnie w kuchni nie może zabraknąć tortownicy o średnicy 24 cm (uniwersalna). Idealna do właściwie każdego rodzaju ciasta: sernika, makowca, piernika z kremem itd. Po świętach wspaniale sprawdzi się do wypieku tortów 🙂 Jeśli chcecie, aby Wasze wypieki miałby bardziej świąteczny wygląd warto zaopatrzyć się formy okazjonalne np. z motywem gwiazdy.
Pamiętajcie tylko, aby przed pieczeniem wysmarować każdą formę tłuszczem i obsypać np. kaszą manną (zapobiegnie to przywieraniu wypieku) lub wyłożyć papierem do pieczenia. A potem można już piec 😉
Życzę Wam udanych wypieków!
Pięknie wyglądają 😉