Sernik z brzoskwiniami w czekoladowym cieście

Sernik z brzoskwiniami w czekoladowym cieścieSernik z brzoskwiniami w czekoladowym cieście (2)Sernik z brzoskwiniami w czekoladowym cieście (5)

Dziś zapraszam Was na pyszny sernik z brzoskwiniami w czekoladowym cieście. Zachęcam do pieczenia 🙂 Dla nas połączenie idealne – delikatny sernik otulony czekoladowym ciastem i kawałki owoców. Pyszne, proste w przygotowaniu ciasto, które cieszy nie tylko smakiem, ale też i wyglądem. Idealne do codziennej kawy lub herbaty, jak również na przyjęcie. Spróbujcie.

Do przygotowanie ciasta wykorzystałam produkty firmy Emix

20120214_emix_LOGO

Sernik z brzoskwiniami w czekoladowym cieście (4)

 

Składniki: (na prostokątną blaszkę – u mnie 30×25)

Na ciasto:

  • 4 jajka M
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia – u mnie Emix
  • 1 kostka margaryny (250 g)
  • 3 łyżeczki cukru wanilinowego – u mnie Emix
  • 5 łyżek wody
  • 3 łyżki kakao – u mnie Emix
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • mała szczypta soli

Na warstwę serową:

  • 4 jajka M
  • 250 g cukru
  • 500 g białego sera*
  • 1/2 kostki miękkiej margaryny (125 g)
  • 3 łyżki budyniu śmietankowego (proszek) – u mnie Emix
  • mała szczypta soli

*u mnie z wiaderka, ser nie może być wodnisty!

Dodatki:

  • 1 brzoskwinia
  • cukier puder do oprószenia ciasta

Przygotowanie:

Ciasto czekoladowe:

Margarynę rozpuszczamy w garnuszku z grubszym dnem wraz z cukrem, cukrem wanilinowym, wodą i kakao. Mieszamy do połączenia składników. Odstawiamy na bok w celu przestudzenia.

Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno z małą szczyptą soli. Żółtka krótko miksujemy z przestudzoną masą kakaową. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i znów krótko miksujemy. Następnie dodajemy pianę z białek i mieszamy ją łyżką z ciastem lub króciutko miksujemy.

Ciasto wylewamy na wysmarowaną tłuszczem i obsypaną kaszą manną blaszkę.

Część serowa:

Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywno z małą szczyptą soli. Miękką margarynę miksujemy z cukrem i żółtkami. Następnie dodajemy ser i budyń (proszek), miksujemy do połączenia składników. Na koniec dodajemy pianę z białek i delikatnie (i krótko) miksujemy..

Masę serową wykładamy łyżką (!) na czekoladowy spód.

Brzoskwinię pozbawiamy pestki i obieramy ze skórki, a następnie kroimy w większą kostkę. Układamy ją dowolnie (w lekkich odstępach) na cieście.

Sernik z brzoskwiniami w czekoladowym cieście (3)

Ciasto wkładamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika na środkowy poziom. Pieczemy około 60 minut (stan upieczenia należy sprawdzić patyczkiem). Ciasto powinno ładnie odchodzić od boków, a warstwa serowa być przyrumieniona z wierzchu.

Ciasto oprószamy cukrem pudrem. Kroimy dopiero, gdy całkowicie ostygnie.

Sernik z brzoskwiniami w czekoladowym cieście (2)

Smacznego

Ciasto podałam na przepięknym talerzyku od Galeria Cuda Świata – antyki&design

Galeria Cuda Śwata logo

Jestem miłośniczką takich pięknych pięknych rzeczy <3 Na moim stole i zapewne na wielu zdjęciach na blogu 😉 zagoszczą jeszcze inne cuda od Galerii Cuda Świata:

Galeria Cuda Świata (1) Galeria Cuda Świata (2)

Print Friendly

6 comments

Dodaj komentarz


*