Dziś zapraszam Was na pyszny sernik z brzoskwiniami w czekoladowym cieście. Zachęcam do pieczenia 🙂 Dla nas połączenie idealne – delikatny sernik otulony czekoladowym ciastem i kawałki owoców. Pyszne, proste w przygotowaniu ciasto, które cieszy nie tylko smakiem, ale też i wyglądem. Idealne do codziennej kawy lub herbaty, jak również na przyjęcie. Spróbujcie.
Do przygotowanie ciasta wykorzystałam produkty firmy Emix
Składniki: (na prostokątną blaszkę – u mnie 30×25)
Na ciasto:
- 4 jajka M
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia – u mnie Emix
- 1 kostka margaryny (250 g)
- 3 łyżeczki cukru wanilinowego – u mnie Emix
- 5 łyżek wody
- 3 łyżki kakao – u mnie Emix
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- mała szczypta soli
Na warstwę serową:
- 4 jajka M
- 250 g cukru
- 500 g białego sera*
- 1/2 kostki miękkiej margaryny (125 g)
- 3 łyżki budyniu śmietankowego (proszek) – u mnie Emix
- mała szczypta soli
*u mnie z wiaderka, ser nie może być wodnisty!
Dodatki:
- 1 brzoskwinia
- cukier puder do oprószenia ciasta
Zobacz ciasto w wykonaniu czytelników bloga (klik)
Przygotowanie:
Ciasto czekoladowe:
Margarynę rozpuszczamy w garnuszku z grubszym dnem wraz z cukrem, cukrem wanilinowym, wodą i kakao. Mieszamy do połączenia składników. Odstawiamy na bok w celu przestudzenia.
Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno z małą szczyptą soli. Żółtka krótko miksujemy z przestudzoną masą kakaową. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i znów krótko miksujemy. Następnie dodajemy pianę z białek i mieszamy ją łyżką z ciastem lub króciutko miksujemy.
Ciasto wylewamy na wysmarowaną tłuszczem i obsypaną kaszą manną blaszkę.
Część serowa:
Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywno z małą szczyptą soli. Miękką margarynę miksujemy z cukrem i żółtkami. Następnie dodajemy ser i budyń (proszek), miksujemy do połączenia składników. Na koniec dodajemy pianę z białek i delikatnie (i krótko) miksujemy..
Masę serową wykładamy łyżką (!) na czekoladowy spód.
Brzoskwinię pozbawiamy pestki i obieramy ze skórki, a następnie kroimy w większą kostkę. Układamy ją dowolnie (w lekkich odstępach) na cieście.
Ciasto wkładamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika na środkowy poziom. Pieczemy około 60 minut (stan upieczenia należy sprawdzić patyczkiem). Ciasto powinno ładnie odchodzić od boków, a warstwa serowa być przyrumieniona z wierzchu.
Ciasto oprószamy cukrem pudrem. Kroimy dopiero, gdy całkowicie ostygnie.
Smacznego
Ciasto podałam na przepięknym talerzyku od Galeria Cuda Świata – antyki&design
Jestem miłośniczką takich pięknych pięknych rzeczy <3 Na moim stole i zapewne na wielu zdjęciach na blogu 😉 zagoszczą jeszcze inne cuda od Galerii Cuda Świata:
Serniki uwielbiam w każdym wydaniu 🙂 Mniam 🙂
😀
Upiekłam choć gorsco od piekarnika ale bylo warto bardzo dobre to ciasto
Cieszę się, że ciasto z mojego przepisu Pani smakowało 🙂 Pozdrawiam i dziękuję za komentarz 🙂
Na jaką blaszkę są te proporcje?
Dzień dobry,
tak jak napisałam przy składnikach – na prostokątną blaszkę – u mnie 30×25.
Pozdrawiam 🙂
Pyszny serniczek .Piękna porcelana 🙂
Dziękuję 🙂
Uwielbiam takie domowe słodkości a jak z brzoskwiniami to już totalnie. Zapiszę sobie przepis ^^
Miło mi 🙂 Polecam 🙂
Jaki najlepszy twaróg z wiaderka?ostanio kupiłam Presidenta i ….nie wyszedł sernik?
Polecam Wieluń Mój Ulubiony (jest gęsty).
Pozdrawiam
Moge dac podwojna warstwe masy serowej?
Przyznam szczerze,że nie próbowałam podwajać porcji masy.
A mogą być brzoskwinia z puszki
Oczywiście 🙂
Ser i czekoladowy spód…brzmi ekstra
🙂