Sernik z borówkami na czekoladowym spodzie (z ciasteczek)

Sernik z borówkami na czekoladowym spodzie (z ciasteczek). Już nie raz pisałam Wam jak moja rodzina bardzo lubi serniki. Dziś przychodzę do Was z kolejnym pysznym przepisem na to popularne ciasto. Tym razem polecam Wam waniliowy sernik z borówkami na czekoladowym spodzie przygotowanym z kruchych ciasteczek oblanych czekoladą (ja użyłam ciasteczek maszynowych Brześć). Sernik jest naprawdę prosty i szybki w przygotowaniu. Potem trzeba się tylko uzbroić w cierpliwość, aż ciasto się upiecze. I… jak to zwykle bywa w przypadku serników znikł bardzo szybko. Polecam go i Wam, spróbujcie.

Składniki:

  • 500 g sera z wiaderka na sernik (gęstego, nie wodnistego)
  • 2 łyżki budyniu waniliowego (proszek)
  • 3 jajka
  • 100 g masła lub margaryny (temperatura pokojowa)
  • 1/2 szklanki cukru
  • mała szczypta soli
  • garść borówek
  • cukier puder do oprószenia sernika

Na spód:

Przygotowanie:

Spód blaszki* wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy tłuszczem i obsypujemy np. kaszą manną (można też całą blaszkę natłuścić i obsypać kaszą manną).

*u mnie kwadratowa 24×24, ale polecam mniejsze tortowe – sernik będzie wówczas wyższy

Ciasteczka rozdrabniamy w misie blendera z nożami. Dolewamy stopniowo rozpuszczony tłuszcz, mieszamy. Ma nam postać mokry piasek. Ja dziś użyłam około 130 g rozpuszczonego masła (więcej nie było trzeba).

Wykładamy na spód blaszki, lekko ugniatając. Nasz mokry ciasteczkowy piasek ma poryć cały spód blaszki. Blaszkę ze spodem wkładamy do lodówki na czas przygotowania sernika (i nagrzania piekarnika).

W jednej misce ubijamy białka z małą szczyptą soli. W drugiej miksujemy dokładnie żółtka z masłem. Kolejno dodajemy 2 łyżki budyniu waniliowego (proszek), znów miksujemy. Następnie stopniowo dodajemy biały ser z wiaderka ciągle miksując na mniejszych obrotach. Na koniec dodajemy pianę ubitą z białek i bardzo krótko i delikatnie miksujemy.

Masę wykładamy na ciasteczkowy spód.

Na wierzch sypiemy borówki.

Sernik wkładamy do nagrzanego do 210 stopni piekarnika (grzanie góra-dół, środkowy poziom, bez termoobiegu). Pieczemy około 45 minut. Boki sernika powinny odchodzić lekko od blaszki, a wierzch być przyrumieniony. Po upieczeniu zostawiamy sernik w wyłączonym piekarniku, przy lekko uchylonych drzwiczkach (jeszcze kilka minut).

Gdy ciasto całkowicie ostygnie oprószamy je cukrem pudrem.

Smacznego

Sernik z borówkami na czekoladowym spodzie (z ciasteczek)

 

Print Friendly, PDF & Email

3 comments

Dodaj komentarz

*