Schronisko smaków. Recenzja książki Magdy Gessler.

Schronisko smaków. Recenzja książki Magdy Gessler (1)Jakiś czas temu do mojej domowej biblioteczki trafiła książka „Schronisko smaków. Moja góralska kuchnia” autorstwa Magdy Gessler. Samej autorki książki chyba nie trzeba nikomu przedstawiać. Ta znana z temperamentu i wspaniałego smaku polska restauratorka, gwiazda „Kuchennych rewolucji”, jurorka polskiej edycji MasterChef, a także felietonistka wydała książkę pełną góralskich smaków niekiedy w bardziej nowoczesnej, mniej spotykanej wersji.

„Książka, którą oddaję w Państwa ręce, to nie tylko kilkadziesiąt prze­pisów na dania doprawione góralszczyzną, ale i wzruszający album o kulturze Podhala – wczoraj i dziś. To fascynujący region, który ostroż­nie przyjmuje to, co nowe, by dać nam szansę obcowania z cudowną – pełną barw, dźwięków i obrazów – tradycją. A to coraz rzadsze. Chcę, żeby każda strona Schroniska smaków była moim zaproszeniem dla Państwa w piękne i smaczne Tatry”.

– Magda Gessler

Książka podzielona jest na 3 rozdziały, oczywiście najobszerniejszym z nich jest ten pełen pysznych przepisów. W dwóch pierwszych znajdziemy piękne niejako album przedstawiający Podhale oczyma autorki. Autorka opowiada również o swojej pierwszej wyprawie do Zakopanego, która przyczyniła się do realizacji jej marzenia jakim było otwarcie restauracji Schronisko Smaków w Bukowinie Tatrzańskiej – samym sercu Tatr. Jednak zdjęcia i opowieści, to jedynie przedsmak pysznych przepisów, które znajdziemy na dalszych kartkach książki. A smaków jest wiele. Pani Magda proponuję nam np. smalec spod tatr, pasztet z kaczki, zupę ze szlachetnych grzybów leśnych, grillowane warzywa, soczewicę z cytryną czy pieczeń wieprzową z kminkiem. W książce znajdziemy również przepisy mniej góralskie jak burger wołowy w chrupiącej bułce z sałatą i pomidorowym relishem. Oczywiście nie mogło zabraknąć również pysznych deserów. Autorka kusi m.in. deserem bezowym czy diabelskim musem czekoladowym. Podsumowując przepisy w książce Pani Magdy są pyszne i różnorodne.

Przepisy są pyszne, ale na pewno nie należą do lekkich 😉 Jeśli szukacie książek z lżejszymi propozycjami polecam zajrzeć do działu diety w księgarni internetowej taniaksiazka.pl Ja już wybrałam sobie kilka fantastycznych książek. Zawarte w nich lekkie, zdrowe i kolorowe przepisy będą idealną propozycją na początek wiosny 🙂

Schronisko smaków. Recenzja książki Magdy Gessler (3) Schronisko smaków. Recenzja książki Magdy Gessler (2)Schronisko smaków. Recenzja książki Magdy Gessler (6) Schronisko smaków. Recenzja książki Magdy Gessler (5) Schronisko smaków. Recenzja książki Magdy Gessler (4)

Schronisko smaków. Moja góralska kuchnia.
Autorka: Magda Gessler
Objętość: 176 stron
Rok wydania: 2016
Wydawnictwo: Edipresse Polska

taniaksiazka

 

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz