I kolejne pyszne śniadanie. Dziś dzielę się z Wami przepisem na puszyste racuszki przełożone dżemem. Jak zawsze jest pysznie i szybko, w końcu na śniadanie takie właśnie przepisy sprawdzają się najlepiej. Prawda? Moje racuszki przygotowałam bez drożdży (szybsza wersja), przełożyłam pysznym dżemem ananas z marakują, który dodał im delikatnej słodyczy. Nic tylko jeść 😉 Spróbujcie. Miłego dnia 🙂
Składniki: (na około 10 sztuk)
- 2 jajka M
- 3 łyżki cukru
- 1 szklanka mleka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 szklanki mąki pszennej (u mnie typ 500 koszalińska Młyny Stoisław)
- olej kokosowy do smażenia
- cukier puder do upruszenia
- dżem ananas z marakują Stovit
Przygotowanie:
Do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier i dokładnie łączymy składniki ręczną trzepaczką. Mamy uzyskać puszystą masę (można użyć miksera). Następnie wlewamy mleko, dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i wszystko mieszamy łyżką do uzyskania jednolitej gęstej masy.
Na patelni rozpuszczamy olej kokosowy (ja mam małą patelnię i używam około 1 łyżeczki na porcję – 3 placki). Racuszki smażymy z obu stron na złoto na małym ogniu (około 1 pełnej łyżki stołowej na placek). Czasem trzeba powtórnie obrócić placek na pierwszą stronę, gdy ciasto lekko rozleje się na boki (dopiec).
Propozycja podania: Placuszki układamy na talerzyku jeden na drugim – każdy smarujemy cienką warstwą dżemu, układamy kolejny itd. Ostatni najpierw oprószamy cukrem pudrem, a potem dajemy większą ilość dżemu.
Podajemy od razu.
Do przygotowania racuszków użyłam mąki z Młynów Stoisław. Młyny Stoisław, to 50 lat jakości.W ofercie producenta znajdziecie mąki, kasze, płatki i otręby spożywcze.
Smacznego
Bardzo smaczne śniadanie 🙂
Dziękuję 🙂
Mniam. Pyszne te placuszki ?
Oj tak 🙂 Polecam 🙂