Weekend… nie może się obyć bez czegoś słodkiego do kawy lub herbaty. Dziś postawiałam na prostotę i ciasto, które tak lubi cała moja rodzina. Prosty murzynek, to wypiek idealny na każdą okazję. Szybki w przygotowaniu, pyszny, łatwy do przewożenia (tym samym idealny na pikniki itd). Polecam 🙂
Jeśli szukacie najróżniejszych opakowań do pieczenia (aluminiowych bądź papierowych) oraz cenicie sobie włoskie specjały zachęcam Was do odwiedzin strony Alfatec
Składniki: (na keksówkę lub papierową formę od Alfatec (polecam!) )
- 200 g masła lub margaryny
- 1 i 1/3 szklanki cukru
- 5 łyżek wody
- 3 łyżki kakao – u mnie Emix
- 1 czubata łyżka Nutelli (można zamienić na inny krem czekoladowy lub kostki czekolady)
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej
- 3 jajka
- mała szczypta soli
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia – u mnie Emix
- do dekoracji: płatki migdałowe – u mnie Emix
Przygotowanie:
Do garnuszka z grubszym dnem przekładamy masło, dodajemy cukier, kakao, łyżkę Nutelli i 5 łyżek wody. Gotujemy na małym ogniu, pod koniec często mieszając aż do rozpuszczenia i połączenia się składników. Naszą czekoladową masę odstawiamy do przestudzenia.
W jednej misce ubijamy białka ze szczyptą soli. W drugiej miksujemy krótko żółtka z 1 szklanką czekoladowej masy (resztę masy zostawiamy – będzie stanowić polewę). Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, miksujemy. Na koniec dodajemy ubite białka i krótko miksujemy na małych obrotach miksera.
Ciasto przekładamy do formy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 35-40 minut do tzw. suchego patyczka.
Gdy ciasto przestygnie wyciągamy z formy, polewamy resztą czekoladowej masy (wcześniej trzeba ją dokładnie rozmieszać) i posypujemy płatkami migdałów.
Smacznego
To chyba ciasto, ktore zna każde dziecko 😀
😀
Mmm, pychota 🙂
Smak dzieciństwa, który nigdy się nie znudzi 🙂
Oj tak 😀