Polska kuchnia bezglutenowa. Wydawnictwo RM. Recenzja.

polska-kuchnia-bezglutenowa

„Dieta bezglutenowa nie oznacza kuchni nudnej, pozbawionej smaku i wyrazistości. Owszem, wykluczenie z menu glutenu wymaga zmiany stylu życia, ale na pewno nie pozbawia radości z jedzenia i gotowania”

Osobiście nie jestem na diecie bezglutenowej, ale kilku moich znajomych musiało na nią przejść. Dlatego tak bardzo zainteresował mnie książka „Polska kuchnia bezglutenowa” Agaty Lewandowskiej. Na początku książki znajdziemy niezbędne informacje dotyczące diety bezglutenowej. Autorka w sposób jasny i czytelny wyjaśnia kiedy trzeba zrezygnować z glutenu, jakie produkty mogą zawierać gluten, a które zboża i produkty są bezglutenowe. Otrzymamy również cenne informacje o mieszankach mąk bezglutenowych, unikaniu niedoborów pokarmowych, wzbogaceniu bezglutenowego jadłospisu oraz o tym co najważniejsze – zmianie stylu życia na diecie bezglutenowej i gotowaniu na co dzień z nowych dla nas produktów. Wstęp z informacjami nie jest obszerny, ale uważam że na początek jak najbardziej wystarczający.

recenzja-polska-kuchnia-bezglutenowa

Książka jest typową książką kucharską, a więc na jej kolejnych stronach znajdziemy wiele ciekawych i smacznych przepisów. Osobiście na pewno wprowadzę kilka z nich do swojej kuchni, by w ten sposób móc gotować i przyrządzać dobre bezglutenowe dania dla moich znajomych. Autorka podaje nam przepisy na śniadania i kolacje (m.in. chleby bezglutenowe, podpłomyki, placki z kaszy jaglanej, dodatki do pieczywa, śniadania i kolacje na ciepło, a nawet na słodko), na obiad ( zupy, dania z mięsem i rybami, dania bezmięsne i wegetariańskie, surówki), przekąski (np. ruloniki z szynki, placki marchewkowe, kluski z białego sera), sałatki na lekki lunch lub kolację oraz desery i wypieki (np. muffiny korzenne, sernik z czekoladą, lody truskawkowe). Każdy przepis posiada dokładny opis przygotowania. Przy niektórych znajdziemy również wskazówki autorki dotyczące danej receptury. Przepisy są ciekawe, różnorodne, łatwe do przygotowania i niezbyt kosztowne, a co najważniejsze brzmią wyjątkowo smacznie.

recenzja-polska-kuchnia-bezglutenowa-2

recenzja-polska-kuchnia-bezglutenowa-3Przykładowy przepis śniadaniowy

recenzja-polska-kuchnia-bezglutenowa-4Przykładowe wskazówki

recenzja-polska-kuchnia-bezglutenowa-5Przykładowy deser

„Polska kuchnia bezglutenowa”
Autor: Agata Lewandowska
Objętość: 160 stron
Oprawa: Miękka
Wydawnictwo: Wydawnictwo RM

 

Print Friendly

2 comments

Dodaj komentarz


*