Dziś zapraszam Was na szybkie danie – smażony ryż z jabłkiem i cynamonem. Idealny na jesienną szarugę. Ciepły, szybki, a za sprawą cynamonu i dodatku miodu wspaniale rozgrzewa. Spróbujcie. Przygotowanie zajmie Wam dosłownie 10-15 minut 🙂 (w zależności od użytego ryżu). Do przygotowania dania użyłam oleju rafinowanego. Stosuję rafinowany olej rzepakowy w swojej kuchni i cenię go za to, że nie tylko podkreśla smak moich potraw, ale także ma zdrowotne właściwości. Choć jedna butelka zawsze musi być w mojej kuchni 🙂
Składniki:
- 100 g ryżu
- cynamon
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- około 1 i 1/3 łyżki oleju rzepakowego rafinowanego
- 1-2 łyżeczki miodu (lub do smaku wg uznania)
- 2 małe jabłka
Przygotowanie:
Ryż gotujemy zgodnie z czasem na opakowaniu. Na patelni rozgrzewamy olej (mały ognień). Następnie ścieramy dwa obrane jabłka, chwile smażymy mieszając łyżką. Po czym całość posypujemy cynamonem (ilość wg uznania). Znów smażymy 2-3 minuty. Następnie do naszych cynamonowych jabłek dodajemy gorący, ugotowany ryż i miód do smaku (ilość miodu dostosujemy do własnych upodobań smakowych i słodkości jabłek). Całość smażymy jeszcze z 2-3 minuty mieszając. Wyłączamy ogień i dodajemy do naszego ryżu jogurt, szybko mieszamy i podajemy danie póki jest ciepłe.
Smacznego
Mniam takie wspomnienie smaków z lat dzieciństwa 🙂
U mnie też i z gotowania wraz z przyjaciółką z tamtych lat 🙂
Danie proste, lekkostrawne i pyszne 🙂 Bardzo je lubię. Pozdrowionka ciepłe 🙂
W prostocie czasem tkwi siła i… smak 😉 Ja również pozdrawiam 🙂
Ależ mi narobiłaś ochoty. Bardzo dawno nie robiłam.
🙂