Placuszki ze skórką cytrynową (na maślance)

Placuszki ze skórką cytrynową (na maślance) (1)Dziś zapraszam Was na pyszne placuszki ze skórką cytrynową (na maślance). Delikatne, proste i szybkie w przygotowaniu. Idealne na śniadanie. Spróbujcie. Warto tak pysznie zacząć dzień.

Placuszki ze skórką cytrynową (na maślance) (2)

Składniki:

  • 1 szklanka maślanki
  • 1 jajko M
  • 7 czubatych łyżek mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka drobno pokrojonej skórki cytrynowej (kupnej)
  • 1 płaska łyżka cukru
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego + do smażenia Woj-len
  • cukier puder do oprószenia (u mnie trzcinowy)

Przygotowanie:

Do miski wlewamy maślankę, dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, cukier i skórkę cytrynową. Całość dokładnie mieszamy łyżką.

Przygotowanie placuszków

Następnie wbijamy jajko, dodajemy łyżeczkę oleju kokosowego i znów wszystko mieszamy. Powinno nam powstać gładkie ciasto ciut gęstsze od naleśnikowego.

Placuszki smażymy na średnim ogniu na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju kokosowego. 1 łyżka = 1 placuszek. Smażymy z obu stron na złoto.

Podajemy oprószone cukrem pudrem lub z owocami.

Placuszki ze skórką cytrynową (na maślance) (1)

Smacznego

Wysmakowane śniadania

Print Friendly

3 comments

Dodaj komentarz


*