Dziś zapraszam Was na pyszne placuszki ze skórką cytrynową (na maślance). Delikatne, proste i szybkie w przygotowaniu. Idealne na śniadanie. Spróbujcie. Warto tak pysznie zacząć dzień.
Składniki:
- 1 szklanka maślanki
- 1 jajko M
- 7 czubatych łyżek mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka drobno pokrojonej skórki cytrynowej (kupnej)
- 1 płaska łyżka cukru
- 1 łyżeczka oleju kokosowego + do smażenia Woj-len
- cukier puder do oprószenia (u mnie trzcinowy)
Przygotowanie:
Do miski wlewamy maślankę, dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, cukier i skórkę cytrynową. Całość dokładnie mieszamy łyżką.
Następnie wbijamy jajko, dodajemy łyżeczkę oleju kokosowego i znów wszystko mieszamy. Powinno nam powstać gładkie ciasto ciut gęstsze od naleśnikowego.
Placuszki smażymy na średnim ogniu na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju kokosowego. 1 łyżka = 1 placuszek. Smażymy z obu stron na złoto.
Podajemy oprószone cukrem pudrem lub z owocami.
Och, jak ja lubię takie placki!
😀
Uwielbiam placki na maślance, są takie delikatne 🙂 Zapisuję do przetestowania Twoją wersję! Dziękuję za dołączenie go do akcji „Wysmakowane ekspresowe śniadania”. Powstał niezły zbiór pysznych, nietuzinkowych i szybkich w przygotowaniu śniadań. 🙂 Podsumowanie jest już dostępne tutaj http://www.wysmakowane.pl/wysmakowane-ekspresowe-sniadania/
Zapraszam po jeszcze więcej inspiracji 🙂