Dziś zapraszam Was na pyszne i szybkie w przygotowaniu placuszki z jabłkiem na mące orkiszowej. Idealne na śniadanie. Przygotujecie je dosłownie w kilka chwil. Możecie podać je z cukrem pudrem lub z ulubionymi owocami. Kto się skusi? 🙂
Składniki: (na 4 porcje)
- 1 pełna szklanka + 2 łyżki mąki orkiszowej
- 1 małe jabłko
- mała szczypta soli Skworcu
- 1 łyżka oleju
- 1/2 szklanki mleka
- 11/3 łyżeczki proszku o pieczenia Skworcu
- 3/4 łyżki cukru
- 3/4 łyżki cukru marcepanowego Skworcu (delikatnie wzbogaca smak placuszków) *
- 2 jajka klasy M
- cukier puder do oprószenia
*można też użyć cukru z prawdziwą wanilią (polecam ten)
Składniki:
Do miski wbijamy jajka, dodajemy mleko i olej, dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy oba cukry, sól, znów mieszamy. Kolejno dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, mieszamy.
Na koniec dodajemy 1 małe starte na tarce na grubych oczkach jabłko, mieszamy.
Jeśli Wasza masa wydaje się Wam być zbyt rzadka należy dodać odrobinę mąki, zbyt gęsta dodajemy troszkę mleka. Masa ma mieć konsystencję gęstej śmietany.
Placki smażymy na małym ogniu na rozgrzanej (małej) patelni bez tłuszczu. Jeśli Wasza patelnia nie nadaje się do smażenia beztłuszczowego skropcie ją delikatnie olejem lub dajcie odrobinę oleju kokosowego itp (według uznania) przed smażeniem.
Na patelnię wykładamy po jednej łyżce masy. Uwaga: przed wyłożeniem na patelnię nowej porcji ciasta masę warto zawsze przemieszać. Placki smażymy z obu stron na złoto. Gdy zaczynają pojawiać się pęcherzyki placki należy obrócić na drugą stronę.
Placki podajemy np. oprószone cukrem pudrem.
Smacznego
Polecam przyprawy Skworcu! Jakość i niska cena (nie płacimy za kolorowe opakowani).