Dziś zapraszam Was na ekspresowe w przygotowaniu pyszne piernikowo orzechowe ciasteczka bezglutenowe. Bazą do ciasteczek jest pyszne masło orzechowe piernikowe i mąka ryżowa. Ciasteczka są tak łatwe w przygotowaniu, że przy moich pomagały mi dzieci lepiąc kuleczki i spłaszczając je w rączkach 🙂 Potem już wystarczy poczekać 15 minut i gdy przestygną można jeść ze smakiem. Spróbujcie.
Składniki: (ma małą porcję 8 sztuk; ilość można zwiększyć)
- 4 łyżki masła orzechowego piernikowego Primavika (nabyłam w ZdrowyMarket24)
- 4 łyżki mąki ryżowej
- 1 jajko M
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia (u mnie bezglutenowy)
- 2 łyżki cukru lub innego „słodzidła”
Przygotowanie:
Do miseczki dodajemy 4 łyżki masła orzechowego piernikowego, 4 łyżki mąki ryżowej i wbijamy całe jajko. Wstępnie mieszamy składniki łyżką. Następnie dodajemy proszek do pieczenia i cukier, mieszamy a następnie zagniatamy ciasto szybko ręką. Odrywamy kawałki ciasta formując w dłoniach kulki wielkości orzecha włoskiego lub ciut większe. Układamy je w odstępach na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce lekko spłaszczając ręką. Dodatkowo każde ciasto można ozdobić tworząc wzorek widelcem.
Blaszkę z ciasteczkami wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na środkowy poziom i pieczemy 15 minut. Wyciągamy i dopiero po przestudzeniu ściągamy ciasteczka.
Smacznego
Na pewno są przepyszna:)
Oj są 🙂 Nawet mojemu mężowi smakowały 🙂
Smakowitości. Jeszcze nie piekłam nic bezglutenowego.
Polecam 😀
Z pewnością są pyszne i wyglądają na łatwe do zrobienia. 😉
Proste, szybkie i pyszne 🙂 Polecam 🙂
U Ciebie zawsze można natknąć się na coś smakowitego. Między nami mówiąc, poproszę też o coś dietetycznego. Utyłam i teraz muszę pożegnać 4 kg …
Dziękuję, miło mi 🙂 Na pewno zadbam też o lżejsze przepisy w końcu wiosna idzie 😉