Dziś zapraszam Was na pyszną, sycącą i zdrową sałatkę z tuńczykiem, kaszą jęczmienną i dodatkami. Uwielbiam przygotowywać takie sałatki. Kasza jęczmienna, to bogactwo witamin, skrobi, błonnika, a także wieku składników mineralnych takich jak wapń, magnez fosfor czy żelazo. Idealnie pasuje z najróżniejszymi sosami zarówno mięsnymi, jak i na pieczarkowymi. Ale również, jak kolejny raz staram się Wam pokazać, jest to również doskonała baza do sałatek, które możecie spokojnie zjeść nawet w ramach obiadu 😉 Spróbujcie.
P.s Jeśli cenicie zdrowie polecam Wam zapoznać się z ofertą firmy „Rubi”
Przepraszam Was za zdjęcia 😉 Moja sałatka była podana na pyszną i późną 😉 kolację.
Składniki:
- 1/2 szklanki kaszy jęczmiennej wiejskiej średniej Rubi*
- 1 puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym 185 g
- około 2 cm zielonego ogórka
- około 2 cm pora
- 4-5 małych pomidorków
- sól i pieprz do smaku (u mnie sól himalajska i świeżo zmielony czarny pieprz)
- oliwa z oliwek
- szczypiorek do posypania po wierzchu
*ilość przed ugotowaniem
Przygotowanie:
Kaszę gotujemy z szczyptą soli, studzimy.
Do miski z ugotowaną, ostudzoną kaszą jęczmienną dodajemy puszkę tuńczyka w kawałkach w sosie własnym, połówki pomidorków, pokrojonego na półplasterki zielonego ogórka i posiekaną porę, mieszamy całość (jeśli nie chcecie, aby wasze pomidorki się rozpadły podczas mieszania dodajcie je na koniec). Całość doprawiamy solą i pieprzem, dolewając niedużą ilość oliwy z oliwek. Znów mieszamy, próbujemy. Przed podaniem posypujemy posiekanym szczypiorkiem.
Cudowna miseczka i pyszna sałatka.
Dziękuję 🙂
Pysznie i zdrowo
Dziękuję ☺ i polecam