Piernikowo orzechowe ciasteczka bezglutenowe

Piernikowo orzechowe ciasteczka bezglutenowe (2)Dziś zapraszam Was na ekspresowe w przygotowaniu pyszne piernikowo orzechowe ciasteczka bezglutenowe. Bazą do ciasteczek jest pyszne masło orzechowe piernikowe i mąka ryżowa. Ciasteczka są tak łatwe w przygotowaniu, że przy moich pomagały mi dzieci lepiąc kuleczki i spłaszczając je w rączkach 🙂 Potem już wystarczy poczekać 15 minut i gdy przestygną można jeść ze smakiem. Spróbujcie.

Piernikowo orzechowe ciasteczka bezglutenowe (1) Piernikowo orzechowe ciasteczka bezglutenowe (3)

Składniki: (ma małą porcję 8 sztuk; ilość można zwiększyć)

Przygotowanie:

Do miseczki dodajemy 4 łyżki masła orzechowego piernikowego, 4 łyżki mąki ryżowej i wbijamy całe jajko. Wstępnie mieszamy składniki łyżką. Następnie dodajemy proszek do pieczenia i cukier, mieszamy a następnie zagniatamy ciasto szybko ręką. Odrywamy kawałki ciasta formując w dłoniach kulki wielkości orzecha włoskiego lub ciut większe. Układamy je w odstępach na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce lekko spłaszczając ręką. Dodatkowo każde ciasto można ozdobić tworząc wzorek widelcem.

Piernikowo orzechowe ciasteczka bezglutenowe (4)

Blaszkę z ciasteczkami wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na środkowy poziom i pieczemy 15 minut. Wyciągamy i dopiero po przestudzeniu ściągamy ciasteczka.

Piernikowo orzechowe ciasteczka bezglutenowe (2)

Smacznego

Print Friendly

8 comments

Dodaj komentarz


*