Pieczarkowa zupa krem (do picia) z pysznymi grissini

Pieczarkowa zupa krem (do picia) z pysznymi grissini. Idealna na jesienne dni, wspaniale rozgrzewa, syci, stawia na nogi. Bardzo prosta i szybka w przygotowaniu. Z podanych składników przygotujecie 2 porcje zupy (dwa kubeczki). Najczęściej podaje ją z domowymi grzankami lub pysznymi grissini. Lubicie, próbowaliście już grissini? Polecam Wam spróbować Grissini Beskidzkie. W ofercie znajdziecie zarówno wersję tradycyjną, jak i o smaku z rozmarynu i czosnku. Uwielbiam obie, choć do zupy podaję najczęściej tą drugą. Wspaniale się komponuje z kremem pieczarkowym. Grissini to też idealna przekąska na spotkania z przyjaciółmi lub wieczorny seans filmowy z mężem 🙂

A wracając do przepisu…

Składniki:

  • 8-9 pieczarek (u mnie 7 mniejszych i jedna większa)
  • 300 ml bulionu drobiowego
  • pół cebuli
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki
  • 3 pełne łyżki jogurtu naturalnego
  • sól i pieprz do smaku

Propozycja podania:

Polecam podać zupę krem w kubeczkach w towarzystwie Grissini Beskidzkie

Przygotowanie:

Cebulę kroimy i podsmażamy na oleju, po chwili dodajemy obrane i pokrojone w plasterki pieczarki. Wszystko chwilę smażymy doprawiając po wierzchu solą i pieprzem. Odstawiamy na bok.

Na drugiej patelni/w rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i chwilę smażymy mieszając. Następnie dolewamy bulion i szybko mieszamy ręczną trzepaczką, aby nie powstały grudki.

Kolejno dodajemy nasze pieczarki z cebulką i łyżkę posiekanej zielonej pietruszki. Zostawiamy chwil, aby całość się zagotowała. Próbujemy, opcjonalnie doprawiamy. Odstawiamy, aby wszystko lekko przestudzić.

Całość przelewamy do misy blendera z nożami i miksujemy. Następnie dodajemy jogurt naturalny, znów krótko miksujemy.

Gotową pieczarkową zupę krem przelewamy do kubeczków. Podajemy od razu (zupa ma być ciepła) z pysznymi grissini.

Smacznego

 

Print Friendly, PDF & Email

4 comments

Dodaj komentarz

*