Pałki kurczaka w kokosowym cieście ze słodkim sosem chili Dziś dzielę się z Wami pysznym przepisem na pałki z kurczaka w kokosowym cieście podane w towarzystwie słodkiego sosu chili. Coś cudownego. Delikatnie kokosowe ciasto i ten sos… Musicie spróbować. Dla nas połączenie trafione w 10. Przepis powstał pod wpływem chwili. Taka odrobina Azji na talerzu 😉
Uwaga! To nie jest chrupiąca panierka, tylko delikatne ciasto.
Składniki:
- 7-8 pałek kurczaka
- 1 szklanka mąki pszennej
- około 3/4 szklanki mleka kokosowego
- 1 pełna łyżeczka słodkiej czerwonej papryki
- szczypta pieprzu
- szczypta soli
- olej do głębokiego smażenia
Do podania:
- sos słodki chili
Przygotowanie:
Pałki wkładamy na 5-7 minut do garnka z gotującą się wodą lub bulionem (u mnie bulion, są bardziej aromatyczne). Wyjmujemy i odkładamy do przestudzenia.
Do miski wsypujemy mąkę, wbijamy jajka, wlewamy mleko kokosowe i dodajemy słodką czerwoną paprykę, sól i pieprz. Mieszamy składniki. Ciasto powinno być jednolite i gęstsze od ciasta naleśnikowego. Jeśli wyda się wam za gęste można dodać więcej mleka kokosowego, jeśli za rzadkie ciut więcej mąki.
Rozgrzewamy olej. Pałki maczamy w cieście i smażmy na złoto (u mnie dziś płytsza patelnia i musiałam obracać pałki podczas smażenia, jeśli użyjecie garnka od razu ładnie się usmażą z każdej strony).
Tak przygotowane pałki podajemy ze słodkim sosem chili. Można je też delikatnie skropić sokiem z cytryny jeśli lubicie.
Smacznego
Pałki kurczaka w kokosowym cieście ze słodkim sosem chili
*przepis bierze udział w konkursie zorganizowanym przez MR.MING (klik)