Naleśniki z białym serem i jagodami z syropu Lubicie naleśniki? My uwielbiamy. Czasem przygotowuję je na śniadanie, czasem na obiad. Moje maluchy mogły by je jeść praktycznie codziennie 😉 Przyznam Wam szczerze, że ja również 😉 Z owocami, z dżemem, z miodem… Możliwości jest tak wiele. Dziś polecam Wam naleśniki z białym serem i jagodami z syropu. Proste, szybkie i niebywale pyszne połączenie. Takie naleśniki nie tylko smakują, ale też i sycą. Jeśli akurat nie macie pod ręką słoiczka z jagodami, to śmiało możecie je podać z samym farszem z twarogu. Spróbujcie.
Składniki:
Na naleśniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka wody gazowanej
- 2 małe jajka
Na nadzienie do naleśników:
- około 125 g twarogu (u mnie półtłusty)
- 2 łyżeczki cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
- 1-2 łyżki cukru (wg smaku)
- 2 łyżki naturalnego jogurtu
Dodatkowo:
- słoiczek jagód w syropie
- syrop klonowy do podania
- niewielka ilość oleju do smażenia
Przygotowanie:
Przygotowujemy farsz. Do miski przekładamy nasz twaróg, dodajemy jogurt naturalny, cukier waniliowy i zwykły cukier (ilość wg smaku). Całość mieszamy dokładnie widelcem. Ilość farszu można zwiększyć. Ja niektóre naleśniki podała z samymi jagodami.
Do miski wsypujemy mąkę, dolewamy mleko, wodę gazowaną i wbijamy jajka. Składniki dokładnie mieszamy ręczną trzepaczką (tak by nie było grudek). Odstawiamy na chwilę. Rozgrzewamy patelnię z niewielką ilością oleju (ja olej daję wyłącznie przed pierwszym smażeniem).
Nalewamy na patelnię porcję ciasta, ruszając patelnią rozprowadzamy ciasto po całej powierzchni, tak by nasze naleśniki były w miarę cienkie. Naleśnika obracamy na drugą stronę, gdy na powierzchni pojawią się pęcherzyki powietrza. Naleśniki układamy jeden na drugim i odstawiamy na chwilę, dzięki temu będą miękkie i elastyczne.
Na każdego naleśnika nakładamy porcję farszu i łyżeczkę jagód z syropu. Składamy naleśniki, nakładamy dodatkową porcję jagód. Podajemy polane słodkim syropem klonowym (ilość wg upodobań).
Smacznego