Owsianka z truskawkowym sorbetem i bananami

Owsianka z truskawkowym sorbetem i bananami. Dziś zapraszam Was na pyszną śniadaniową owsiankę w wersji letniej. Orzeźwiający sorbet truskawkowy, banany i pożywna owsianka. Do tego listki świeżej mięty i nic tylko jeść. Całość przygotujecie w kilka minut. Dla mnie śniadanie idealne, zwłaszcza w takie letnie upalne dnia 😉 Spróbujcie. Miłego dnia, moi drodzy 🙂

Składniki:

  • pół szklanki płatków owsianych – użyłam płatki od PZZ Białystok
  • niespełna 3/4 szklanki mleka
  • garść mrożonych truskawek
  • 2-3 krople soku z cytryny
  • miód lub cukier do smaku
  • pół banana
  • listki świeżej mięty

Przygotowanie:

Go garnuszka wsypujemy płatki owsiane, zalewamy je mlekiem i gotujemy do zgęstnienia. Pod koniec można dosłodzić do smaku (ja pominęłam). Owsiankę przekładamy do pucharka i odstawiamy na bok do przestudzenia.

Mrożone truskawki (ja moje wyjęłam chwilę wcześniej z lodówki) przekładamy do misy blendera z nożami. Dodajemy 2-3 krople z cytryny i miód lub cukier do smaku (najpierw mniej). Blendujemy na jednolitą masę, próbujemy i opcjonalnie dosładzamy.

Nasz ekspresowy sorbet wykładamy na owsiankę. Na wierzch układamy pokrojone plasterki bananów, listki świeżej mięty i podajemy.

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

4 comments

Dodaj komentarz

*