Owsianka z truskawkowym sorbetem i bananami. Dziś zapraszam Was na pyszną śniadaniową owsiankę w wersji letniej. Orzeźwiający sorbet truskawkowy, banany i pożywna owsianka. Do tego listki świeżej mięty i nic tylko jeść. Całość przygotujecie w kilka minut. Dla mnie śniadanie idealne, zwłaszcza w takie letnie upalne dnia 😉 Spróbujcie. Miłego dnia, moi drodzy 🙂
Składniki:
- pół szklanki płatków owsianych – użyłam płatki od PZZ Białystok
- niespełna 3/4 szklanki mleka
- garść mrożonych truskawek
- 2-3 krople soku z cytryny
- miód lub cukier do smaku
- pół banana
- listki świeżej mięty
Przygotowanie:
Go garnuszka wsypujemy płatki owsiane, zalewamy je mlekiem i gotujemy do zgęstnienia. Pod koniec można dosłodzić do smaku (ja pominęłam). Owsiankę przekładamy do pucharka i odstawiamy na bok do przestudzenia.
Mrożone truskawki (ja moje wyjęłam chwilę wcześniej z lodówki) przekładamy do misy blendera z nożami. Dodajemy 2-3 krople z cytryny i miód lub cukier do smaku (najpierw mniej). Blendujemy na jednolitą masę, próbujemy i opcjonalnie dosładzamy.
Nasz ekspresowy sorbet wykładamy na owsiankę. Na wierzch układamy pokrojone plasterki bananów, listki świeżej mięty i podajemy.
Smacznego
Nigdy nie jadłam tak pięknie podanej owsianki 😉 Prezentuje się bardzo smakowicie.
Dziękuję i polecam 😀
Pysznie. Moja Natalka też by tak powiedziała, bo lubi owsianki!
😀