Dziś będzie zielono, zdrowo i pysznie. Bo czyż takie połączenia nie są najlepsze? Lato, to czas w którym szczególnie dbamy o swoje zdrowie. Wiele osób właśnie teraz sięga po zdrową ekologiczną żywność. Miksuje najróżniejsze koktajle. Komponuje pyszne smoothie bowl i śniadaniowe owsianki. Wszystko po to by zachować zdrowy ładny wygląd i mieć mnóstwo energii. Bardzo cieszy mnie fakt, że w końcu tak świadomie sięgamy po to co najlepsze. Wybieramy zdrowe, ekologiczne produkty. Bez konserwantów, barwników, dodatków smakowych. Warto postawić na taką żywność. Gospodarstw ekologicznych jest coraz więcej, a świadomość jak wielkie znaczenie dla naszego życia ma zdrowe odżywianie wciąż rośnie. Tylko pamiętajmy o tym by nie poprzestać na letniej diecie, ale sięgać po zdrowe produkty przez cały rok. Warto zaopatrzyć się w zdrowe produkty, których możemy używać cały czas wzbogacając naszą dietę o cenne składniki odżywcze. A jak to zrobić najlepiej?
Ja stawiam na koktajle i smoothie bowl. Dziś polecam Wam dwa pyszne i zdrowe przepisy na bazie szpinaku. Dlaczego warto dodać do swojej diety szpinak? Te niepozorne zielone listki stanowią doskonałe źródło cennych substancji odżywczych – witamin, minerałów, białka, błonnika pokarmowego. Łącząc je z innymi zdrowymi produktami zyskujemy przysłowiową „bombę witaminową”. A najlepiej zrobić, to … miksując 🙂 Polecam Wam dziś trzy proste przepisy, których smak i konsystencję zmieniają zdrowe dodatki: sok z cytryny, napój migdałowy i granola (uwielbiam jej chrupkość). Wymienione produkty z łatwością znajdziecie w sklepie ze zdrową i ekologiczną żywnością easyeco.pl
Rada!
Pamiętajcie też o odpowiednim podaniu. W końcu jemy oczami. Ta sama zasada tyczy się również napojów czy koktajli. Czyż eleganckie szklanki do herbaty nie zmieniają ciut naszego postrzegania do tego zwykłego napoju? A jak będzie smakował taki zdrowy koktajl, gdy do podania użyjemy odpowiednie szklanki do napojów? Na pewno lepiej. I jeśli ktoś nie jest przekonany do takich koktajlów, to odpowiednie podanie często może być kluczowe.
- garść szpinaku
- 1 banan
- 1 kiwi
- 2 łyżki płatków owsianych
- 1/3 szklanki mleka migdałowego
- granola figa z kokosem BIO
Przygotowanie:
Obieramy banana. Pół wkładamy do misy blendera z nożami, a drugą połówkę kroimy w kostkę i odkładamy na bok. Do banana w misie dodajemy mleko migdałowe, płatki owsiane, szpinak i obrane kiwi. Miksujemy na gładkie smoothie. Przelewamy do miski. Na wierzch układamy pokrojonego w kostkę banana i granolę figa z kokosem BIO. Podajemy od razu. Smacznego
Orzeźwiający koktajl szpinakowo-migdałowy
Składniki:
- 1 banan
- 1 łyżeczka miodu
- około 1/3 szklanki zielonych listków szpinaku
- 5-6 kostek lodu
- około 1/2 szklanki napoju migdałowego
Przygotowanie:
Do misy blendera z ostrymi nożami wrzucamy liście szpinaku, dodajemy miód, kostki lodu, obranego banana i napój migdałowy. Miksujemy do uzyskania pożądanej konsystencji koktajlu. Podajemy od razu. Smacznego
Zielony koktajl na bazie szpinaku i jabłka z nutą cytryny
Składniki:
- duża garść świeżego szpinaku
- jedno nieduże soczyste jabłko
- 2-3 łyżeczki soku z cytryny 100% BIO
- 2 daktyle bez pestek
Pani Magdo proszę więcej takich wpisów samo zdrowie na pewno skorzystam z przepisów
Na pewno jeszcze nie jeden się pojawi 😀
Zdrowo i pysznie 🙂
😀