Orzeźwiający zielony koktajl i smoothie bowl na bazie szpinaku

Dziś będzie zielono, zdrowo i pysznie. Bo czyż takie połączenia nie są najlepsze? Lato, to czas w którym szczególnie dbamy o swoje zdrowie. Wiele osób właśnie teraz sięga po zdrową ekologiczną żywność. Miksuje najróżniejsze koktajle. Komponuje pyszne smoothie bowl i śniadaniowe owsianki. Wszystko po to by zachować zdrowy ładny wygląd i mieć mnóstwo energii. Bardzo cieszy mnie fakt, że w końcu tak świadomie sięgamy po to co najlepsze. Wybieramy zdrowe, ekologiczne produkty. Bez konserwantów, barwników, dodatków smakowych. Warto postawić na taką żywność. Gospodarstw ekologicznych jest coraz więcej, a świadomość jak wielkie znaczenie dla naszego życia ma zdrowe odżywianie wciąż rośnie. Tylko pamiętajmy o tym by nie poprzestać na letniej diecie, ale sięgać po zdrowe produkty przez cały rok. Warto zaopatrzyć się w zdrowe produkty, których możemy używać cały czas wzbogacając naszą dietę o cenne składniki odżywcze. A jak to zrobić najlepiej?

Ja stawiam na koktajle i smoothie bowl. Dziś polecam Wam dwa pyszne i zdrowe przepisy na bazie szpinaku. Dlaczego warto dodać do swojej diety szpinak? Te niepozorne zielone listki stanowią doskonałe źródło cennych substancji odżywczych – witamin, minerałów, białka, błonnika pokarmowego. Łącząc je z innymi zdrowymi produktami zyskujemy przysłowiową „bombę witaminową”. A najlepiej zrobić, to … miksując 🙂 Polecam Wam dziś trzy proste przepisy, których smak i konsystencję zmieniają zdrowe dodatki: sok z cytryny, napój migdałowy i granola (uwielbiam jej chrupkość). Wymienione produkty z łatwością znajdziecie w sklepie ze zdrową i ekologiczną żywnością easyeco.pl 

Rada!

Pamiętajcie też o odpowiednim podaniu. W końcu jemy oczami. Ta sama zasada tyczy się również napojów czy koktajli. Czyż eleganckie szklanki do herbaty nie zmieniają ciut naszego postrzegania do tego zwykłego napoju? A jak będzie smakował taki zdrowy koktajl, gdy do podania użyjemy odpowiednie szklanki do napojów? Na pewno lepiej. I jeśli ktoś nie jest przekonany do takich koktajlów, to odpowiednie podanie często może być kluczowe.

Śniadaniowe smoothie bowl na bazie szpinaku
 
Składniki:
  • garść szpinaku
  • 1 banan
  • 1 kiwi
  • 2 łyżki płatków owsianych
  • 1/3 szklanki mleka migdałowego
  • granola figa z kokosem BIO

Przygotowanie:

Obieramy banana. Pół wkładamy do misy blendera z nożami, a drugą połówkę kroimy w kostkę i odkładamy na bok. Do banana w misie dodajemy mleko migdałowe, płatki owsiane, szpinak i obrane kiwi. Miksujemy na gładkie smoothie. Przelewamy do miski. Na wierzch układamy pokrojonego w kostkę banana i granolę figa z kokosem BIO. Podajemy od razu. Smacznego

Orzeźwiający koktajl szpinakowo-migdałowy

Składniki:

  • 1 banan
  • 1 łyżeczka miodu
  • około 1/3 szklanki zielonych listków szpinaku
  • 5-6 kostek lodu
  • około 1/2 szklanki napoju migdałowego

Przygotowanie:

Do misy blendera z ostrymi nożami wrzucamy liście szpinaku, dodajemy miód, kostki lodu, obranego banana i napój migdałowy. Miksujemy do uzyskania pożądanej konsystencji koktajlu. Podajemy od razu. Smacznego

Zielony koktajl na bazie szpinaku i jabłka z nutą cytryny

Składniki:

  • duża garść świeżego szpinaku
  • jedno nieduże soczyste jabłko
  • 2-3 łyżeczki  soku z cytryny 100% BIO
  • 2 daktyle bez pestek
Przygotowanie:
 
Z jabłka usuwamy gniazdo nasienne, a następnie kroimy je w większą kostkę. Wkładamy do misy blendera z nożami (lub do wysokiego pojemnika, jeśli używamy ręcznego blendera), dodajemy szpinak, sok z cytryny i daktyle. Miksujemy do uzyskania pożądanej konsystencji. Podajemy od razu. Smacznego
 
 
 
Print Friendly, PDF & Email

4 comments

Skomentuj Magdalena Anuluj pisanie odpowiedzi