Naleśniki z ananasem i nutą wanilii

Naleśniki z ananasem i nutą wanilii. Dziś zapraszam Was na sprawdzony przepis na naleśniki, idealny na śniadanie lub słodki obiad. Gdy pierwszy raz spróbowałam u znajomych połączenia ananasa i wanilii była bardzo zaskoczona. Wówczas zaserwowano mi to z placuszkami. Później spróbowałam takiego zestawienia na niedzielne śniadanie. Z tym, że u mnie zamiast placków pojawiły się pyszne naleśniki. I… po dziś dzień co jakiś czas naleśniki z ananasem i nutą wanilii pojawiają się w naszym menu 😉 Spróbujcie i Wy, polecam. Nietypowo, ale naprawdę pysznie.

Dziś polecam Wam naleśniki w dwóch wersjach. Z przepisu mogą skorzystać zarówno osoby unikające mleka, jak i te które nie mają z nim problemu. Wszystko zaznaczyłam przy składnikach na naleśniki.

Składniki:

Na naleśniki:

  • 2 szklanki napoju migdałowego (dziś u mnie) lub 1 szklanka mleka + 1 szklanka wody gazowanej
  • 2 szklanki mąki pszennej – u mnie wrocławska PZZ Białystok
  • mała szczypta soli
  • 1 jajko klasy M
  • odrobina oleju do smażenia

Na ananasa z nutą wanilii:

  • 3 krążki ananasa z lekkiego syropu + 3 łyżki syropu
  • mała szczypta cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżka masła

Dodatkowo:

  • cukier puder do oprószenia naleśników

Przygotowanie:

Do miski wsypujemy mąkę pszenną, dolewamy napój migdałowy (lub zamiennie 1 szklankę mleka + 1 szklankę wody gazowanej), wbijamy 1 jajko, dodajemy małą szczyptę soli i całość dokładnie mieszamy ręczną trzepaczką. W masie nie może być grudek (możecie również użyć miksera na małych obrotach).

Naleśniki smażymy na patelni z odrobiną oleju (ja daję niedużą ilość oleju co któryś naleśnik).

W międzyczasie przygotowujemy ananasa. Krążki kroimy na małe kawałki. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy miód i wrzucamy nasze kawałki ananasa. Podsmażamy ananasa z 2-3 minuty. Następnie dodajemy 3 łyżki lekkiego syropu i szczyptę cukru waniliowego. Smażymy jeszcze z 1 minutkę. Przekładamy całość do miseczki.

Naleśniki dowolnie składamy. Oprószamy cukrem pudrem i podajemy z ciepłym ananasem.

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

6 comments

Dodaj komentarz

*