Naleśniki deserowe z kremem adwokatowym, perełkami i sosem

Naleśniki deserowe z kremem adwokatowym, perełkami i sosem Któż nie lubi naleśników? U nas się je uwielbia. Moje dzieci często wołają o nie na śniadanie lub obiad. A ja… czasem podaję je również w formie deseru. Dziś wersja skierowana dla dorosłych 😉 Pyszne naleśniki z kremem adwokatowym, truskawkowymi perełkami (dla przełamania słodyczy i pięknego wyglądu) i sosem czekoladowym. Obok takiego deseru naprawdę ciężko przejść obojętnie. Zdjęcia wykonane w pośpiechu, bo… goście już czekają 😉 

W przepisie użyłam perełek truskawkowych od NatureAndMe.  Polecam! Wspaniale wzbogacają smak deserów i przełamują ich słodycz. Dodatkowo pięknie wyglądają.  W ofercie NatureAndMe znajdziecie aż 9 różnych wariantów perełek smakowych oraz wiele innych produktów. Zachęcam Was do zapoznania się z pełną ofertą firmy

Składniki:

  • 2 łyżki budyniu waniliowego (proszek)
  • 2 szklanki mąki – 2 łyżki (w to miejsce dodajemy budyń)
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka wody gazowanej
  • 2 jajka klasy M

Dodatkowo:

Przygotowanie:

Do miski wsypujemy mąkę pszenną z budyniem (odmierzamy 2 szklanki mąki, odkładamy z powrotem 2 łyżki, a w to miejsce dodajemy budyń). Dolewamy mleko, wbijamy 2 jajka i dolewamy wodę gazowaną. Całość mieszamy ręczną trzepaczką (lub mikserem na wolnych obrotach) do uzyskania jednolitej masy.

Naleśniki smażymy na mniejszej patelni z oby stron na lekko złoty kolor (ja swoją za pierwszym razem smaruję niewielką ilością oleju, później go już nie dodaję). Wlewamy porcję masy i ruszając patelnią rozprowadzamy ją po całej powierzchni.

Każdy naleśnik zwijamy w rulon. Zdobimy (w dwóch, trzech miejscach) kremem adwokatowym przełożonym do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką . Na każdą porcję kremu nakładamy truskawkową perełkę (można dać więcej niż jedną, wspaniale równoważą słodki smak kremu i sosu). Dodajemy listki świeżej mięty i całość polewamy sosem czekoladowym (nie za mocno i tak jest już słodko ;)).

Tak przygotowane naleśniki deserowe podajemy od razu.

Smacznego

 

Print Friendly, PDF & Email

10 comments

Dodaj komentarz

*