Śledzik z koperkiem i ogórkiem kiszonym

Śledzik z koperkiem i ogórkiem kiszonym Pyszny, prosty do przygotowania, idealny na świąteczny stół lub przyjęcie. Jeśli jeszcze nigdy nie próbowaliście takiego połączenia, to szczerze polecam. Ja uwielbiam tą wersję. Jeśli jednak wolicie bardziej klasyczne śledzie lub szukacie innych ciekawych połączeń smakowych, to starczy sprawdzić na blogu 😉 Znajdziecie tam sporo inspiracji (a niedługo pojawią się kolejne).

Rada. Przed świętami w mojej lodówce znajdziecie dużo różnych śledzi, sałatek śledziowych itd. Dla każdego coś dobrego. Ale co zrobić z zapachem? Tu odpowiedzi jest jedna. Wszystko przykrywam folią spożywczą do żywności (u mnie sprawdzona od Stalla), aby zapachy nie przeszły na inne potrawy. Sprawdzona i skuteczna metoda.

Składniki:

  • 2 filety ze śledzia a la matjas
  • 1 średniej wielkości ogórek kiszony (u mnie domowy)
  • pół małej cebuli + odrobina oleju do podsmażenia
  • 2 łyżki koperku
  • 3 łyżki oleju – u mnie tłoczony na zimno
  • świeżo mielony pieprz do smaku

Przygotowanie:

Śledzie należy wcześniej przepłukać zimną wodą i wymoczyć kilka godzin.

Śledzie kroimy w paseczki, przekładamy do miski. Dodajemy pokrojonego w drobną kosteczkę ogórka kiszonego, cebulę (wcześniej ją drobno kroimy i wrzucamy na chwilę na patelnię z niewielką ilością oleju) i posiekany koperek. Całość doprawiamy śwież mielonym pieprzem i wlewamy olej. Mieszamy, próbujemy.

Tak przygotowanego śledzika można podać od razu lub wstawić do lodówki (schłodzona będzie jeszcze lepsza).

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz