Miodowy choco baton

miodowy-choco-baton-1Dziś zapraszam Was na pyszny przepis na domowy miodowy choco baton. Jeśli tak jak my lubicie Mlekołaki Choco Muszelki Lubella będzie, to dla Was wspaniała słodka odmiana od tradycyjnej miseczki mleka z płatkami. Taki baton przygotowuje się naprawdę prosto. Można go kroić na dowolne kawałki tworząc słodkość na „jeden gryz” lub bardziej tradycyjne batoniki. Spód batonika tworzą pyszne płatki kokosa. Nic tylko jeść. Idealna zdrowsza odmiana tradycyjnych słodkości. Spróbujcie.

miodowy-choco-baton-2

Składniki: (u mnie na małą papierową foremkę do pieczenia 155x60x55 mm)

*polecam miód ze Srebrnej Pasieki Rodziny Sadowskich – powołując się na mój blog otrzymacie 5% zniżki

Przygotowanie:

Do garnuszka z grubszym dnem przekładamy 2 pełne łyżki miodu lipowego, kakao, i masło. Całość podgrzewamy na małym ogniu (mieszając) tylko do rozpuszczenia i połączenia się składników. Po tym czasie wyłączamy gaz i wsypujemy do naszej słodkiej mieszanki płatki choco muszelki. Wszystko mieszamy łyżką, aż składniki się połączą. Całość przekładamy szybko do małej papierowej foremki (, jeśli takiej nie macie wykorzystajcie inny mały pojemnik, ale wcześniej wyłóżcie go papierem do pieczenia). Ugniatamy płatki łyżką (wyrównując je niejako), wierzch posypujemy płatkami kokosa i lekko ugniatamy, aby te przykleiły się do naszych miodowych płatków.

Foremkę odstawiamy do przestudzenia, a następnie wkładamy do lodówki – najlepiej na całą noc (minimum na 2-3 godziny). Po tym czasie obracamy foremkę nad talerzem i wyciągamy „nasz duży baton”. Baton kroimy dowolnie na mniejsze kawałki.

miodowy-choco-baton-4 miodowy-choco-baton-3

Smacznego

Print Friendly

4 comments

Dodaj komentarz


*