Mini keksy – babeczki keksowe

Mini keksy – babeczki keksowe. Dziś polecam Wam pyszne mini keksy, czyli szybkie babeczki keksowe. Jeśli tak jak my lubicie od czasu do czasu zjeść pyszne bakaliowe ciasto lub szukacie inspiracji do wielkanocnego koszyczka, to te babeczki z pewnością będą idealne. Mini keksy dla zabieganych, dla zwolenników szybkich wypieków, dla każdego wielbiciela słodkości i bakalii. Składniki wystarczy wymieszać łyżką, chwila pieczenia i gotowe. A smak? Musicie sami spróbować. Podpowiem tylko, że u nas znikają w mgnieniu oka 😉

Składniki:

  • 100 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 50 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
  • 1 jajko
  • 50 ml mleka
  • 50 ml oleju
  • 0,5 szklanki mieszanki keksowej Helio*
  • cukier puder do oprószenia babeczek

*można dodać ciut więcej, ale nam taka ilość najbardziej odpowiada

Przygotowanie:

Piekarniki rozgrzewamy do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu).

Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia, oba rodzaje cukru i mieszamy składniki łyżką. Do drugiej miski wbijamy jajko, wlewamy mleko, olej i mieszamy składniki (używam widelca).

Następnie do suchych składników wlewamy mokre i mieszamy całość łyżką tylko do połączenia. Wsypujemy naszą mieszankę keksową, krótko mieszamy.

Formę na muffinki wykładamy papilotkami. Do każdej papilotki nakładamy ciasto do 3/4 wysokości.

Babeczki pieczemy w nagrzanym piekarniku do tzw. suchego patyczka (około 20 minut, czas pieczenia uzależniony od piekarnika).

Gdy babeczki ostygną można je oprószyć cukrem pudrem lub polać polewą.

Smacznego

 

Print Friendly, PDF & Email

2 comments

Dodaj komentarz

*