Migdałowy sernik z czarnymi markizami

Migdałowy sernik z czarnymi markizami (1)

Dziś polecam Wam pyszny migdałowy sernik z czarnymi markizami. Delikatny migdałowy smak i aromat uzyskacie dzięki dodaniu do masy syropu barmańskiego o smaku Amaretto (bezalkoholowy). Dodatkowo sernik wzbogacony został dodatkiem czarnych mlecznych markizów, co sprawiło że zyskał również ciekawy wygląd. Polecam Wam do weekendowej kawy lub herbaty, a nawet na święta. Spróbujcie.

Migdałowy sernik z czarnymi markizami (2)

Składniki:

  • 500 g sera na sernik z wiaderka (nie wodnistego)
  • 3 jajka M
  • 1/2 szklanki cukru
  • 100 g masła
  • mała szczypta soli
  • 5 łyżek syropu barmańskiego o smaku Amaretto*
  • 4-5 markizów mlecznych Blacky Cukry Nyskie
  • 4 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej

*syrop bezalkoholowy, do kupienia w wielu marketach itd.

Przygotowanie:

Do jednej miski wbijamy białka, do drugiej żółtka. Białka ubijamy ze szczyptą soli. Żółtka miksujemy z masłem i cukrem. Następnie dodajemy ser, miksujemy. Kolejno dodajemy mąkę, znów krótko miksujemy. Następnie dodajemy syrop o smaku amaretto, miksujemy. Kolejno dodajemy pokruszone w rękach ciasta, mieszamy z serem łyżką. A na koniec dodajemy ubite (ze szczyptą soli) białka, mieszamy delikatnie łyżką. Masę przekładamy do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej kaszą manną foremki.

Sernik pieczemy na środkowy poziomie w nagrzanym do 180 stopni piekarniku (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Czas pieczenia zależny od piekarnika, obserwujemy ciasto. Ciasto powinno odchodzić od brzegów formy (około 45 minut). Po upieczeniu zostawiamy sernik w wyłączonym piekarniku, uchylone drzwiczki.

Ciasto oprószamy cukrem pudrem.

Smacznego

 

Print Friendly, PDF & Email

6 comments

Dodaj komentarz

*