Wielkanoc, to najważniejsze święto chrześcijańskie. Wiąże się ono także z ogromem przygotowań dla każdej gospodyni domowej. W końcu święta, to również (poza aspektem religijnym) czas dla rodziny. Same przygotowania do świąt wielkanocnych mogą być dość stresujące. Dlaczego? No cóż… nagle z dnia na dzień trzeba znaleźć czas na świąteczne porządki, zakupy, szykowanie dekoracji i gotowanie wielkanocnych potraw.
Warto już dziś zastanowić się nad doborem potraw na świąteczny stół. Wielkanocne śniadanie, rodzinny obiad, tradycyjne wypieki. To wszystko wymaga odpowiedniej organizacji czasu, planu i „narzędzi”. Pisząc o „narzędziach” mam oczywiście na myśli dobrej jakości formy do pieczenia i garnki. O wyborze dobrej formy do wypieków pisałam Wam już nie raz przy różnych okazjach. Dziś chciałabym wspomnieć Wam o doborze dobrych garnków. Uważam, że warto postawić na jakość i kupić zestaw garnków, który nie tylko usprawni nam przygotowania do świąt wielkanocnych, ale będzie nam służył przez lata. Przykładem mogą być garnki Silit – niemieckiej firmy. Oferuje ona szeroką gamę garnków dostępnych zarówno pojedynczo (co mnie osobiście na tą chwilę interesuje najbardziej, potrzebuję duży garnek do żurku i średni rondel), jak i w zestawach. Poza solidnością, pięknym wykonaniem na uwagę zasługują bardzo ciekawe rozwiązania, np. umieszczony w pokrywach garnków system regulowania otworów co ułatwia odlewania płynów czy też termometr umieszczony w pokrywie brytfanny. Osobiście bardzo mnie ciekawią te rozwiązania. Korzystaliście kiedyś z takich opcji?
A wracając do przygotowań. Mając dobre garnki, blachy warto skupić się nad listą przepisów i składników (nie zapomnijcie wcześniej kupić większej ilość jaj, tuż przed świętami mogą być znacznie droższe). Osobiście polecam Wam rozplanować całe przygotowania na dłuższy czas. Cały dzień w kuchni może zniechęcić. Na początku nie zapomnijcie przygotować domowego zakwasu na żur. Oczywiście można taki kupić, ale jeśli choć raz zrobicie go sami zauważycie ogromną różnicę 🙂 Poniżej znajdziecie przepis:
Składniki:
- 1 – 1 i 1/2 szklanki mąki żytniej typ 2000
- 3-4 ząbki czosnku
- 2 liście laurowe
- około 1 litra przegotowanej ciepłej wody
- 4 ziela angielskie
- 1 sucha kromka chleba żytniego na zakwasie
Gotowe!
Podstawę do domowego żurku już macie 🙂 Jeśli szukacie innych przepisów na wielkanocny stół zachęcam do przejrzenia bloga. W szczególności polecam Wam pyszną mocno czekoladową babkę lub najłatwiejszą babkę w łaty. Babki można upiec wcześniej, tak samo jak keks. Takie ciasta mogę postać dłużej i często to nawet poprawia ich smak (np. kokosowa babka). Dzień wcześniej warto też przygotować sałatki (smaki powinny się „przegryźć”).
Podczas przygotowań nie zapomnijcie o… kolorowaniu jajek. Warto skorzystać z naturalnych metod. Osobiście unikam kupnych barwników. Wolę zdrowsze metod, w końcu kolorowe jajeczka podaję też moim dzieciom. Poniżej przykłady co możecie wykorzystać do barwienia jajek:
- kurkuma (żółty)
- buraki (różowy)
- łupiny cebuli (brązowy)
- czerwona kapusta (niebieski)