Maślane babeczki z dżemem truskawkowym. W moim domu uwielbia się babeczki. Najczęściej przygotowuje je z moimi dziećmi lub od tak na spotkania z przyjaciółmi. Dzisiejsze maślane babeczki z dżemem truskawkowym przygotowałam na naszą małą wycieczkę, dlatego pominęłam ozdoby i polewy. Dwie zostawiłam do kawy i zdjęć 😉 Babeczki są proste w przygotowaniu, ale jakże pyszne. Dosłownie rozpływają się w ustach. Maślany smak, waniliowy aromat i pyszny truskawkowy dżem. Czasem naprawdę nie trzeba nic więcej. Pyszny, słodki deser dla każdego. Spróbujcie.
W przepisie użyłam dżemu truskawkowego Bartfan, który słodzony jest fruktozą. Jest odpowiedni dla wegetarian i wegan. Sporządzony jest z 50 g owoców na 100 g produktu. I co najważniejsze jest naprawdę pyszny.
Zachęcam też do odwiedzin fanpage Bartfan (produkty można kupić tutaj)
Składniki: (7-8 sztuk, ilość zależy od wielkości użytych papilotek)
- 100 g masła
- 100 g mąki
- 100 g cukru
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- 2 jajka
- 1 łyżeczka sody
- 7-8 łyżeczek dżemu truskawkowego Bartfan
Przygotowanie:
Masło rozpuszczamy i studzimy. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu).
W misce mieszamy mąkę, sodę, oba rodzaje cukru. Wbijamy jajka i dolewamy rozpuszczone masło. Całość dokładnie mieszamy.
Formę na muffinki wykładamy papilotkami. Napełniamy do około połowy ciastem, nakładamy łyżeczkę dżemy i resztę ciasta (nie wyżej niż do 3/4 wysokości papilotki).
Babeczki pieczemy około 20 minut w nagrzanym piekarniku (środkowy poziom). Czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika, zawsze warto zastosować tu zasadę suchego patyczka.
Babeczki przed podaniem można dowolnie udekorować. Ja dziś pominęłam.
Smacznego