Dziś zapraszam Was na śniadanie pełne smaków. Lekko karmelowy omlet z płatkami orkiszowymi. Oczywiście możecie go podać w lżejszej wersji bez sosu czekoladowego, ale ja dziś postanowiłam poszaleć 😉 Połączenie okazało się wspaniałe. Zapowiada się pochmurny dzień, więc warto umilić sobie takie poranki, prawda? 🙂
Składniki:
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 3 łyżki pełnoziarnistych opiekanych płatków orkiszowych Sonko
- 2 jajka M
- 4 łyżki mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki syropu karmelowego do kawy i herbaty
- olej kokosowy do smażenia
- propozycja podania: plasterki bananów, trzcinowy cukier puder i sos czekoladowy
Przygotowanie:
Do miseczki dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i opiekane pełnoziarniste płatki orkiszowe, wstępnie mieszamy. Następnie wbijamy dwa jajka, dodajemy jogurt i syrop karmelowy do smaku, całość dokładnie mieszamy do połączenia składników.
Masę wylewamy na rozgrzana patelnię z rozpuszczonym olejem kokosowym. Omlet smażymy na małym ogniu z obu stron.
Sposób na łatwe obrócenie omletu – zsuwamy go z patelni na talerz. Następnie przykrywamy patelnią i obracamy, tak aby nasz omlet znalazł się na patelni nie obsmażoną stroną.
Propozycja podania – omlet kroimy na cztery części, posypujemy trzcinowym cukrem pudrem, na wierzch układamy plasterki bananów i polewamy całość sosem czekoladowym.
Smacznego
Płatki orkiszowe, syrop karmelowy i banan? To musi być pycha! Cieszę się bardzo, że przepis dołączył do akcji „Wysmakowane ekspresowe śniadania”. Podsumowanie akcji, czyli zbiór pysznych, nietuzinkowych i szybkich w przygotowaniu śniadań jest już dostępne tutaj http://www.wysmakowane.pl/wysmakowane-ekspresowe-sniadania/
Zapraszam po jeszcze więcej inspiracji 🙂
😀