Lekko karmelowy omlet z płatkami orkiszowymi

Lekko karmelowy omlet z płatkami orkiszowymi (2)Dziś zapraszam Was na śniadanie pełne smaków. Lekko karmelowy omlet z płatkami orkiszowymi. Oczywiście możecie go podać w lżejszej wersji bez sosu czekoladowego, ale ja dziś postanowiłam poszaleć 😉 Połączenie okazało się wspaniałe. Zapowiada się pochmurny dzień, więc warto umilić sobie takie poranki, prawda? 🙂

Lekko karmelowy omlet z płatkami orkiszowymi (1)

Składniki:

  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki pełnoziarnistych opiekanych płatków orkiszowych Sonko
  • 2 jajka M
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki syropu karmelowego do kawy i herbaty
  • olej kokosowy do smażenia
  • propozycja podania: plasterki bananów, trzcinowy cukier puder i sos czekoladowy

Przygotowanie:

Do miseczki dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i opiekane pełnoziarniste płatki orkiszowe, wstępnie mieszamy. Następnie wbijamy dwa jajka, dodajemy jogurt i syrop karmelowy do smaku, całość dokładnie mieszamy do połączenia składników.

Masę wylewamy na rozgrzana patelnię z rozpuszczonym olejem kokosowym. Omlet smażymy na małym ogniu z obu stron.

Sposób na łatwe obrócenie omletu – zsuwamy go z patelni na talerz. Następnie przykrywamy patelnią i obracamy, tak aby nasz omlet znalazł się na patelni nie obsmażoną stroną.

Propozycja podania – omlet kroimy na cztery części, posypujemy trzcinowym cukrem pudrem, na wierzch układamy plasterki bananów i polewamy całość sosem czekoladowym.

Smacznego


Wysmakowane śniadania

Print Friendly, PDF & Email

2 comments

Dodaj komentarz