Kremowy chłodnik z mascarpone i ptysiowym groszkiem

Kremowy chłodnik z mascarpone i ptysiowym groszkiem (2)Kremowy chłodnik z mascarpone i ptysiowym groszkiem (1)

Lato w pełni. U nas upały nie odpuszczają, choć czasami pojawiają się też burze. Jednak w gorące dni, takie jak dziś, stawiam na pyszne chłodne posiłki. Dziś zapraszam Was na kremowy chłodnik z mascarpone i ptysiowym groszkiem. Idealna propozycja na letnie dni. Chłodnik przygotowuje się naprawdę szybko, syci i smakuje. Idealny w ramach lżejszego obiadu. Porcja spokojnie starczy dla 2 osób, wystarczy podać go w mniejszych miseczkach 😉 Spróbujcie.

Składniki: (1 większa lub 2 mniejsze porcje)

  • 400 ml zimnego (!) pitnego jogurtu naturalnego (dość gęstego)
  • 3 łyżki mascarpone
  • 4 większe rzodkiewki
  • około 2 cm zielonego ogórka
  • około 1 i 1/2 łyżki posiekanego koperku
  • 100 ml koncentratu czerwonego barszczu KRAKUS
  • garstka ptysiowego groszku
  • sól do smaku (u mnie himalajska)
  • świeżo mielony czarny pieprz do smaku

Przygotowanie:

Do miski wlewamy zimny jogurt, dodajemy mascarpone i wstępnie mieszamy rózgą. Kolejno dolewamy koncentrat barszczu czerwonego KRAKUS, mieszamy aż do uzyskania jednolitej kremowej konsystencji.

Następnie dodajemy pokrojone w kostkę rzodkiewki, posiekany koperek (zostawiamy odrobinę do dekoracji) i pokrojonego w kostkę zielonego ogórka (wcześniej obranego ze skórki, odrobinę można zostawić do dekoracji). Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem, mieszamy. Próbujemy.

Chłodnik - przygotowanie

Podajemy od razu (stąd konieczność zimnego jogurtu) lub schładzamy jeszcze w lodówce. Przed podaniem na wierzch układamy odrobinę zielonego ogórka, groszek ptysiowy i posiekany koperek, można też zrobić wzorek z samego jogurtu.

Smacznego

Kremowy chłodnik z mascarpone i ptysiowym groszkiem (3)

#chlodnik #krakus #sprytnieizdrowo

Print Friendly

6 comments

Dodaj komentarz


*