Konkurs z Teekanne. Wygraj 1 z 3 zestawów herbat.

konkurs_TeekannePoczątek dnia lub jego zakończenie, wspólne chwile z przyjaciółmi i bliskimi… przy filiżance lub kubku dobrej herbaty każda chwila jest wyjątkowa. Zgadzacie się? 🙂 Wraz z Teekanne mam dla Was dziś niespodziankę. Zapraszamy do udziału w przyjemnym herbacianym konkursie. Zadanie jest proste:

„Zgłoś swój ulubiony przepis śniadaniowy lub deser, do którego idealnie będzie pasowała jedna z herbatek TEEKANNE” (nie zapomnij napisać, którą herbatkę polecasz)

Regulamin konkursu:

  1. Zadanie konkursowe: „Zgłoś swój ulubiony przepis śniadaniowy lub deser, do którego idealnie będzie pasowała jedna z herbatek TEKANNE” (nie zapomnij napisać, którą herbatkę polecasz)
    Odpowiedzi udziel w formie przepisu/opisu dania, dodatkowo napisz którą herbatę Teekanne polecasz. Mile widziane będą zdjęcia przedstawiające potrawę, ale nie jest to warunek konieczny. Na zdjęciu nie musi widnieć herbata.
  2. Odpowiedzi należy umieszczać pod tym wpisem lub pod wpisem konkursowym na fanpag’u na Facebook. Każda odpowiedź musi być podpisana imieniem lub nickiem i mailem (podanie maila kontaktowego jest obowiązkowe w celu późniejszego kontaktu). 
  3. Zdjęcie można zamieścić pod postem konkursowym na fanpag’u na Facebook lub przesłać na mail: matleen@gazeta.pl. Zdjęcia zostaną umieszczone w specjalnej galerii konkursowej utworzonej na fanpag’u na Facebook.
  4. Każda osoba może udzielić maksymalnie 4 odpowiedzi. Każdą należy umieścić w osobnym komentarzu.
  5. Nagroda: 3 x zestawy herbat Teekanne Wygrywają 3 osoby (jedna osoba może wygrać jedną nagrodę)
  6. Sponsorem nagród jest Teekanne. Biorąc udział miło będzie jak polubisz fanpag sponsora
  7. Konkurs trwa od 28.07.2017 r. do 10.08.2017 r.
  8. Rozstrzygnięcie konkursu nastąpi do 3 dni po zakończeniu jego trwania. Zwycięzcy zostaną ogłoszeni w osobnym poście na blogu (informacja pojawi się również na fanpag’u na Facebook). Wyboru zwycięzców dokonam osobiście. Wybór jest ostateczny i nie podlega dyskusji.  
  9. Po ogłoszeniu wyników zwycięzcy proszeni są o podanie w ciągu 3 dni swoich danych niezbędnych do wysyłki nagrody  (imię, nazwisko, adres i telefon dla kuriera) na adres matleen@gazeta.pl. Jeśli wyłonione w konkursie osoby nie podadzą w terminie swoich danych do wysyłki, nagrodzona zostanie kolejna osoba.
    Dane te zostaną przekazane sponsorowi nagród w celu dokonania wysyłki. Nagrody będą wysyłane wyłącznie na terenie Polski.

Zachęcam do udziału w konkursie

Print Friendly

37 comments

  1. Maciej Markisz says:

    Moim ulubionym deserem, do którego idealnie pasuje herbatka Teekenne jest wynalazek niedawno przeze mnie zrobiony: czyli „ciasteczka w 3 minutki”: kupujemy w sklepie (dostępne nawet w maleńkich sklepikach) babeczki z ciasta kruchego do nadzień słodkich (komplet) i połowę podkładu z ciastka wypełniamy ubijanymi plasterkami obranych bananów. Drugą połowę wypełniamy serkiem „Danio”. Gotowe w 3 minuty ciasteczka na zakończenie przystrajamy sporymi kroplami syropu wiśniowego w czerwonym kolorze (również do nabycia w prawie każdym sklepie). Jest pięknie, jest szybko, jest deser. A po deserze: herbatka. Tylko Teekenne, oczywiście.

  2. Ciasto pełne miłości. Jolanta says:

    Raspberry Teekanne to idealna herbata do deseru który podbił serca domowników. Delikatne ciasto wypełnione owocami i uzupełnione jogurtem naturalnym dzięki któremu przez 5 dni smakuje jak świeżo upieczone. Wystarczy ubić pianę z 4 białek, dodać 3/4 szklanki cukru i 4 żółtka z których powstanie gładka, jednolita masa. Następnie wystarczy, że dodamy szklankę gęstego, jogurtu naturalnego, pół szklanki oleju rzepakowego a po zmiksowaniu całości dodamy 1.5 szklanki mąki i dokładnie wymieszamy – gdy przelejemy do formy posypujemy owocami: maliny, jeżyny, borówki, porzeczki i pieczemy w 180 stopniach 45 minut a po wyjęciu wystarczy posypać cukrem pudrem i podać z pyszną herbatą! Cud, miód, malina!

  3. Katarzyna says:

    Mój ulubiony przepis na nalesniki z owocami bita smietana i polewa czekoladowa do tego majbardziej smakuje nam hetbatka Teekenne cherry berry.

  4. Monika says:

    Nic tak nie pasuje do czarnej herbaty earl grey jak domowa szarlotka. Połowę schlodonego ciasta zagniecone z mąki pszennej, jajek, masła i proszku do pieczenia rokładamy na blszce, przekładamy musem jabłkowym z dodatkiem cynamonu, a następnie przykryamy startą reszta ciasta. Pieczemy 180 st ok godzinky do zarumienienia

  5. Asia says:

    Według mnie nic nie smakuje do herbaty Teekanne lepiej niż śląske makrony! Pyszne i banalne ciasteczka, które robimy z niczego 🙂 potrzebne nam są tylko 3 białka ubite na sztywno, do których doadjemy 120g cukru pudru, po wymieszaniu mikserem stopniowo dodajemy 120g bułki tartej i mieszamy drewnianą łyżką. Nakładamy porcjami na blaszkę wyłożona papierem śniadaniowym i pieczemy w 200 stopniach do zezłocenia 🙂 pozdrawiam i życzę smacznego!

  6. Małgorzata says:

    Do mojej pysznej i łatwej do wykonania bezy idealnie pasuje zielona herbatka Teekanne Zen Chai. Z 6 białek ubijam pianę, dodaję 300g cukru pudru i łyżkę mąki ziemniaczanej. Z powstałej masy formuje na blaszce w 2 koła i piekę 90 minut w temperaturze 150 stopni C. W tym czasie przygotowuję krem. Ubijam śmietankę kremówkę, łączę z serkiem mascaropne oraz 50g cukru pudru. Po wystygnięciu bezy przekładam ją kremem z ulubionymi owocami.

  7. Aleksandra says:

    Moim ulubionym śniadaniem jest jogurt naturalny z otrębami i owocami. Jest to łatwe, szybkie i zdrowe śniadanie. Doskonale pasuje do niego herbatka Teekanne Earl Grey. Uwielbiam to połączenie.

  8. blandyna says:

    Fresh Orange to idealny smak do mojego ulubionego ciasta marchewkowego. Dużo marchewki, mąka, cukier, garść orzechów, rodzynek i tego co mam jeszcze z bakalii pod ręka i chwila przyjemności zapewnionego. Po chwili słodyczy świetna okazja na orzeźwiający napar herbaty.

  9. Patrycjaprimo says:

    Najlepiej do herbaty Teekanne Ginger&Lemon pasują śniadaniowe muffiny! Rozgrzewająca herbata z rana i pyszny zdrowy smakołyk w pięknej formie muffinka potrafią polepszyć każdy dzień – nawet taki w którym wstanie się lewą nogą. Przygotowanie muffinów -> Szynkę i paprykę kroimy w kosteczkę, mieszamy w misce z serem i posiekanym szczypiorkiem. Rozkładamy nadzienie do foremek, a następnie przygotowujemy masę – ubijamy jajka i dodajemy do nich mleko i proszek. Doprawiamy podstawowymi przyprwami – solą i pieprzem. Tak przygotowaną masą zalewamy nadzienie. Foremki wstawiamy do nagrzanego na 180 stopni piekarnika i pieczemy ok 20 minut 🙂

  10. Patrycjaprimo says:

    Mój drugi pomysł na relaks z Teekanne to tiramisu z herbatą Forest Fruits. Tiramisu ma smak głownie kawowy/amaretto i zostaje to przełamane herbatą czarną z owocami leśnymi. Pychota! Kto nie probował niech sprobuje takiego połaczenia. Przekładamy żółtka do miski, dodajemy cukier i ucieramy mikserem na najwyzśzych obrotach ok 10 minut aż zrobi się kogel mogel. Dodajemy mascarpone i miksujemy do calkowitego polaczenia się skladników. Parzymy mocną kawe i dodajemy do niej amaretto.
    Teraz tworzymy warstwy złozone z biszkoptów maczanych w kawie i masy z mascarpone naprzemiennie w płaskim naczyniu – najlepiej uklada sie w zaroodpornym. Na koncu przysypujemy ostatnią warstwę, ktora powinna byc masa, kakaem. Wstawiamy do lodowki na co najmniej 4 godziny i gotowe, smacznego!

  11. Sandra says:

    Chciałabym przedstawić przepis na moje pudełkowe śniadanie na wynos, czyli japońskie bento 🙂 Jego zaletą jest to, że można je przygotować dzień wcześniej.

    Składniki:
    -250 gram mięsa mielonego wieprzowego
    -1 jajko
    -łyżka bułki tartej
    -pół paczki mrożonej (ulubionej) mieszanki warzyw
    -1-2 parówki
    -pół kostki tofu
    -100 gram ryżu
    -kawałek płatu nori (japońskie glony)
    -odrobina keczupu do ozdoby
    -przyprawy: sól, pieprz, papryka ostra i słodka, czosnek, przyprawa gyros lub curry
    -liść sałaty do dekoracji

    Mięso mielone wymieszać z jajkiem, bułką tartą i przyprawami, a następnie uformować podłużne klopsiki i usmażyć lub upiec. Na drugiej patelni usmażyć warzywa (również z przyprawami). Na suchej patelni usmażyć pokrojone w plastry tofu (również z przyprawami) oraz porozcinane parówki, tak aby utworzyły małe ośmiorniczki. Ryż (najlepiej do sushi, ponieważ się dobrze klei) ugotować według przepisu. Kiedy przestygnie uformować z niego trójkąty (onigiri) i
    przyozdobić glonami oraz keczupem. Do pojemników włożyć liść sałaty, klopsiki, smażone warzywa, tofu i parówki. Taki posiłek można zabrać ze sobą wszędzie, a smakuje równie dobrze na ciepło, jak i na zimno 🙂 Smacznego!

    Jako że jest to danie japońskie, to polecam do niego zieloną herbatę Teekanne Zen Chai 🙂

  12. Sandra says:

    Chciałabym podzielić się przepisem na pyszną babkę orzechową 🙂

    Składniki:
    -1 szklanka cukru
    -2 łyżki cukru waniliowego
    -5 jajek
    -2 i 1/4 szklanki mąki pszennej
    -2 łyżeczki proszku do pieczenia
    -2/3 szklanki mleka
    -3/4 szklanki oleju
    -1 szklanka mielonych orzechów włoskich
    -200 gram chałwy
    -150ml śmietany 30
    -szczypta soli
    -margaryna i bułka tarta

    Żółtka zmiksować z cukrem na puszystą masę, dodać olej, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i mleko. Następnie ubić na sztywno białka ze szczyptą soli i delikatnie wymieszać w masę. Na koniec dodać zmielone orzechy. Całość wyłożyć do foremki wysmarowanej​ margaryną i posypaną bułką tartą. Piec około godziny w 170 stopniach. Kiedy ostygnie, wyjąć z formy i przygotować polewę. Podgrzać śmietankę i rozpuścić w niej chałwę. Polać babkę i posypać orzeszkami.

    Smacznego 🙂

    Myślę, że do orzechowej babki najlepiej pasowałaby herbata Teekanne Fresh Orange 🙂

  13. Sandra says:

    Sernik „Kinder”

    Spód:
    -1 i 1/2 szklanki mąki
    -1/2 kostki margaryny
    -1/2 szklanki cukru pudru
    -1 łyżka kakao
    -1 łyżeczka proszku do pieczenia
    -1 jajko
    -cukier waniliowy

    Masa twarogowa:
    -1kg zmielonego twarogu
    -5 jajek i 4 żółtka
    -3/4 szklanki cukru
    -3/4 szklanki śmietany 18%
    -1 i 1/2 łyżki budyniu waniliowego
    -200 gram Kinder czekoladek

    Polewa:
    -2 mleczne czekolady
    -7 łyżek śmietany kremówki 30%
    -paczka schoko bonusów

    Składniki na spód zagnieść i podpiec 10 minut w 180 stopniach. Składniki na masę zmiksować (oprócz czekoladek). Czekoladki rozpuścić w mikrofalówce lub kąpieli wodnej i lekko przestudzone dodać do masy. Całość przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec około godziny w 180 stopniach. Rozpuścić czekoladę ze śmietaną i polać ostudzony sernik. Przekroić na pół schoko bonsy i wyłożyć na sernik.

    Smacznego 🙂

    Do słodkiego serniczka polecam herbatę Teekanne Super Fruits.

  14. Sandra says:

    Placki ziemniaczane z sosem czosnkowym to super pomysł na syte śniadanie 🙂

    Składniki:
    -1kg ziemniaków
    -1 cebula
    -2 ząbki czosnku
    -1/2 szklanki mleka
    -3 czubate łyżki mąki pszennej
    -jajko
    -1/2 pęczka pietruszki (lub koperku)
    -sól, pieprz
    -olej do posmarowania blachy
    -mix sałat

    Sos czosnkowy:
    -jogurt naturalny
    -2-3 ząbki czosnku
    -sól, pieprz
    -koperek

    Placki – wykonanie:
    Ziemniaki obieramy, myjemy i trzemy na tarce o dużych oczach. Następnie odciskamy z nich nadmiar wody (im bardziej suche, tym bardziej chrupiące). Do ziemniaków dodajemy startą na drobnych oczkach cebulę i wyciśnięte ząbki czosnku, mleko, jajko, mąkę, sól i pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy i dodajemy pokrojoną natkę pietruszki lub koperek. Na blachę wykładamy papier do pieczenia i smarujemy go olejem. Na tak przygotowaną blachę wykładamy masę formując placki (dość cienkie, wtedy szybciej się upieką). Pieczemy je około 20-25 minut w piekarniku rozgrzanym do 230 stopni, aż ładnie się zarumieniają. Po upieczeniu kładziemy placki na dowolnej kompozycji sałat.

    Sos – wykonanie:
    Do jogurtu naturalnego dodajemy 2-3 ząbki czosnku, sól, pieprz i pokrojony koperek. Mieszamy i polewamy sosem ziemniaki.

    Smacznego 🙂

    Do placków ziemniaczanych idealnie pasuje herbata Teekanne Raspberry 🙂

  15. anka says:

    Moim ulubionym deserkiem jest ciasto Letnia tęcza która idealnie bedzie pasować do herbatki Teekenne o smaku malinowym 🙂

    BISZKOPT:

    5 jajek
    3/4 szkl mąki
    3/4 szkl cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Białka ubić, dodać cukier. Na końcu delikatnie wmieszać mąkę z proszkiem do pieczenia.
    Piec w temp 180* około 30 minut.

    MASA BUDYNIOWA:

    0,5l mleka
    2 budynie waniliowe albo śmietankowe
    25 dag masła
    cukier puder do smaku

    Z mleka i budyni ugotować budyń. Odstawić do wystygnięcia.
    Masło utrzeć z cukrem i przestudzonym budyniem. Podzielić na 2 części.

    MASA JABŁKOWA:

    1 kg jabłek
    3 łyżki cukru
    2 zielone galaretki

    Jabłka obrać zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Przesmażyć z cukrem po czym dodać suchą galaretkę i jeszcze chwile smażyć.

    BIAŁA MASA:

    1 szkl cukru
    3 szkl mleka
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1 szkl mąki pszennej
    25 dag masła

    Zmieszać mąkę pszenną i ziemniaczaną z połową mleka i dokładnie wyrobić.
    Drugą część zagotować wraz z cukrem. Z całości ugotować budyń. Odstawić do całkowitego wystygnięcia. Masło utrzeć z budyniem.

    KOKOS:

    10 dag wiórek kokosowych
    2 łyżki cukru
    1 łyżka masła

    Podane składniki usmażyć na złoty kolor.

    DODATKI

    1 paczka biszkoptów
    2 galaretki rozpuszczone w 2 szkl wody.

    WYKONANIE

    BISZKOPT-PÓŁ MASY BUDYNIOWEJ-JABŁKA-PÓŁ MASY BUDYNIOWEJ -BISZKOPTY-GALARETKA-MASA BIAŁA- KOKOS

  16. Magdalena says:

    Najlepszy deser, do którego pasuje herbata Teekanne Earl Grey, to deser, który tą herbatę zawiera 😉 Ciasto herbaciane Earl Grey, słodkie i delikatne, z wyraźnym aromatem czarnej herbaty.

    1 szklanka mleka
    5 torebek herbaty Teekanne Earl Grey
    1 szklanka cukru
    200g miękkiego masła
    3 jajka (w temperaturze pokojowej)
    2 szklanki mąki
    skórka z 1 cytryny
    czubata łyżeczka proszku do pieczenia
    aromat waniliowy

    do polewy:
    1,5 szklanki cukru pudru
    25g masła
    3-4 łyżki mocnej herbaty earl grey

    1. W gorącym (nie wrzącym) mleku zaparzyć torebki herbaty, zostawić na 15 minut. Torebki herbaty wyjąć, a mleko schłodzić.
    2. Zmiksować masło, cukier i aromat waniliowy, dodawać po 1 jajku. Wmieszać powoli mąkę, dodać skórkę cytrynową, proszek do pieczenia i mleko z dodatkiem zaparzonej herbaty.
    3. Wlać ciasto do natłuszczonej formy, piec ok. godzinę w 180 stopniach do suchego patyczka.
    4. Ciasto wyjąć z formy i schłodzić.
    5. Składniki na polewę umieścić w misce nad garnkiem z gorącą wodą, wymieszać do połączenia składników. Polać schłodzone ciasto.

    Życzę słodkich chwil relaksu z talerzykiem ciasta i herbatą Teekanne 🙂

  17. Oktawia says:

    Herbata obowiązkowo musi być do śniadania i to zielona. Ponieważ odżywiam się zdrowo to zielona herbata jest moim towarzyszem przez cały dzień.Zazwyczaj na śniadanie spożywam omlety z różnymi dodatkami. Najlepszy jest jednak taki z owocami.
    Przepis na omleta:
    -2 jajka
    -banan
    -2 łyżki mąki ryżowej
    Całość zblenderować i wylać na patelnie na której jest rozgrzana łyżka kokosowego. Po paru minutach odwrócić na drugą stronę. Następnie posmarować dżemem, masłem orzechowym lub polać jogurtem naturalnym a na to owoce. Smacznego. Zdjęcie w witrynie.

  18. Magdalena says:

    Najlepsze śniadanie to proste śniadanie czyli płatki z musli. Zawsze dodaje jogurt naturalny i świeży owoc np. banan, borówka lub brzoskwinia. Do takiego śniadania polecam zieloną herbatę TEEKANNE Green Tea Opuncia. Zawsze zaczynam tak dzień i po za pysznym śniadaniem, mam mnóstwo energii i dbam o sylwetkę. Zdrowo, smacznie i fit.

  19. Paulinawe says:

    Najprostsze i najpyszniejsze śniadanie. Owsianka na wodzie z odrobiną miodu i cynamonu oraz bananem. Posypać garścią borówek. Do tego herbata Zen Chai Teekanne. Poranek idealny.

  20. Klara says:

    Moją ulubioną Tekanne zdecydowanie jest herbata zielona, szczególnie ta o smaku opuncji lub brzoskwini. Świetnie smakuje szczególnie rano do pysznego i zdrowego śniadania, lekko pobudza, może zastąpić nawet kawę 🙂 Ostatnio piłam ją do pieczonych pancakes. To naprawdę prosty przepis, który zaskakuje smakiem a robi się w kilka minut (pomijając pieczenie oczywiscie😁) Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. mieszamy pół szklanki błyskawicznych płatków owsianych, pół szklanki mleka roślinnego lub krowiego, pół rozgniecionego banana i ewentualnie łyżeczkę proszku do pieczenia oraz szczyptę cynamonu, zostawiamy na kilka minut aby składniki napęczniały. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, chochelką wylewamy ciasto, formując okrągłe placuszki. Pieczemy ok. 15 min do zarumienienia i pięknego zapachu w całej kuchni 😊 Podajemy z ulubionymi owocami, polewamy syropem klonowym, daktylowym lub jogurtem naturalnym, możemy posypać również wiórkami kokosowymi, nasionami chia lub siemieniem lnianym. Możliwości jest wiele! Przesyłam również zdjęcie śniadanka i oczywiście pysznej herbaty: 😊
    https://goo.gl/photos/qi2H6gF8bKDLPYbe9

  21. Kinga says:

    Moim ulubionym rodzajem herbat Teekane jest malinowa. Myślę, że najlepiej smakowałaby z deserem chochołowskim. Jest to innymi słowy szarlotka z Doliny Chochołowskiej w Zakopanym (można go spróbować w schronisku na Polanie Chochołowskiej) podawana z prawdziwą bitą śmietaną i jagodami – przepyszna! Jednak z herbatami tekanee to byłaby rewelacja!

    Składniki:

    ciasto:

    250 – 300 g mąki
    125 g masła
    2 – 3 żółtka
    2 łyżki cukru
    1 łyżeczka spirytusu (dodaję ekstrakt waniliowy)
    szczypta sody oczyszczonej
    1/4 łyżeczki soli
    ok. 2 łyżki letniej wody (w zależności od potrzeb)
    masło i mąka lub kasza manna do wysmarowania formy
    jabłka:

    1 kg kwaśnych jabłek
    3/4 szklanki cukru (używam trzcinowego, daję 1/2 szklanki)
    1/4 łyżeczki zmielonych goździków
    1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
    1/2 łyżeczki cynamonu
    1 łyżka masła
    do podania:

    śmietana
    jagody
    Wykonanie:

    ciasto: Zagniatamy wszystkie składniki na gładkie ciasto, nie powinno się kleić. Dzielimy ciasto na pół i odstawiamy.

    jabłka: Jabłka obieramy ze skórki, pozbywamy się gniazd nasiennych. Jeśli jabłka są małe, kroimy na ćwiartki, jeśli większe, na mniejsze kawałki. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy jabłka i chwilę podsmażamy. Dodajemy cukier razem z przyprawami i dusimy aż jabłka zmiękną i zaczną się rozpadać.

    Piekarnik rozgrzewamy do 190°C. Dno i brzegi niewielkiej foremki smarujemy masłem i wysypujemy mąką lub kaszą manną (używam tortownicy o średnicy 20 cm). Dno wylepiamy połową ciasta, nakłuwamy widelcem i pieczemy przez ok. 10 minut. Następnie na podpieczone ciasto wykładamy jabłka i kruszymy na wierzch resztę ciasta. Pieczemy przez jeszcze 40-45 minut. Serwujemy polane śmietaną i posypane owocami.
    PALCE LIZAĆ!

    Smacznego !

  22. Klara says:

    Moją ulubioną Tekanne zdecydowanie jest herbata zielona, szczególnie ta o smaku opuncji lub brzoskwini. Świetnie smakuje szczególnie rano do pysznego i zdrowego śniadania, lekko pobudza, może zastąpić nawet kawę 🙂 Ostatnio piłam ją do pieczonych pancakes. To naprawdę prosty przepis, który zaskakuje smakiem a robi się w kilka minut (pomijając pieczenie oczywiscie😁) Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. mieszamy pół szklanki błyskawicznych płatków owsianych, pół szklanki mleka roślinnego lub krowiego, pół rozgniecionego banana i ewentualnie łyżeczkę proszku do pieczenia oraz szczyptę cynamonu, zostawiamy na kilka minut aby składniki napęczniały. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, chochelką wylewamy ciasto, formując okrągłe placuszki. Pieczemy ok. 15 min do zarumienienia i pięknego zapachu w całej kuchni 😊 Podajemy z ulubionymi owocami, polewamy syropem klonowym, daktylowym lub jogurtem naturalnym, możemy posypać również wiórkami kokosowymi, nasionami chia lub siemieniem lnianym. Możliwości jest wiele! Przesyłam również zdjęcie śniadanka i oczywiście pysznej herbaty: 😊
    https://goo.gl/photos/qi2H6gF8bKDLPYbe9

  23. dorota54 says:

    TARTA Z WINOGRONAMI

    Składniki:
    – 3/4 szklanki całych obranych migdałów
    – szklanka wydrylowanych, przekrojonych na pół winogron
    – półtorej łyżki koniaku
    – pół szklanki cukru
    – 10 dag masła
    – 3/4 łyżeczki esencji waniliowej
    – 2 jajka
    – 1/3 szklanki mąki pszennej
    – szczypta soli

    Przygotowanie:
    Winogrona włożyć do miseczki i polać koniakiem. Migdały zemleć w blenderze z 2 łyżkami cukru i przełożyć do miski. Mikserem na wysokich obrotach ubić masło z pozostałym cukrem na puszystą masę, wlać esencję waniliową i dodawać po jajku, dokładnie ubijając. Zmniejszyć obroty miksera i dodać zmielona migdały, mąkę oraz sól. Formę do tarty o średnicy 23 cm wysmarować masłem i oprószyć mąką. Do formy przełożyć ciasto i na wierzchu ułożyć osączone z koniaku winogrona. Piec 30-35 min., aż ciasto będzie złociste, lekko zbrązowieje na bokach. Odczekać 10 min. i podawać gorące.

    Do tarty z winogronami najchętniej napiłabym się zielonej herbaty Teekanne.

  24. Kasia says:

    Uwielbiam herbatki Tekanne. Najbardziej irish cream do której dodaję mleko i cukier trzcinowy. Nie wszystkie miałam jeszcze okazję testować. Herbatka Tekanne pasuje do pysznego kruche ciasta z owocami jakim jest crumble. Leci pyszny przepis więc korzystajcie póki są owoce:
    Crumble z owocami
    – 1 szklanka mąki
    – 2 łyżeczki cukru (najlepiej trzcinowego)
    – 50g masła
    – 1 jajko
    – świeże maliny i truskawki (lub inne owoce które lubimy)
    – herbatka Tekanne do popicia 
    Mąkę, cukier i pokrojone w kawałki masło zmiksować w blenderze. Dodać jajko i miksować jeszcze chwilę, aż składniki zaczną się łączyć. Ciasto wstawić na godzinę do lodówki zawinięte w folię. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Rozwałkowane ciasto wyłożyć do nasmarowanych masłem foremek, podziurawić spód i obciążyć fasolą lub ryżem. Po 15 minutach pieczenia zdjąć obciążenie i piec jeszcze 8-10 minut, aż się zarumieni. Ostudzić w formie. Tarty wyłożyć całymi, bądź zmiksowanymi owocami i zapiekać przez 5 minut w temp 180 stopni. Po wyjęciu można posypać cukrem pudrem i jeść ciepłe z gałką waniliowych lodów.
    http://imgur.com/a/8twRI

  25. Kasia says:

    No dobrze, wstał kolejny piękny dzień,więc pora na zdrowe, pożywne i bardzo syte śniadanko.
    2 jajka
    2 dojrzałe banany
    szklanka płatków owsianych
    oraz serek ricotta
    Masz wszystko? To teraz zblenduj to na gładką masę.
    Rozgrzewamy patelnie i smażymy małe, zgrabne placuszki.
    Masa jest gęsta, placuszki bezproblemowo się przewracają i pięknie rumienią. Gotowe?
    To teraz ulubiony kubeczek, saszetka malinowej herbatki Teekanne, której lekko kwaskowaty smak przełamie słodycz dojrzałego banana w placuszkach. Smakuje idealnie! Po takiej porannej uczcie pozostaje życzyć dobrego dnia!
    Kasia
    kejtle@gmail.com

  26. Katarzyna says:

    Moja propozycja śniadaniowa to puszysty omlet z ziołami prowansalskimi i z sycącym nadzieniem, do którego idealnie pasuje zielona herbata Zen Chai Teekanne, która zapewni Nam wspaniałe samopoczucie na cały dzień 🙂

    Składniki:
    Omlet:
    1. 2 jajka
    2. 2 łyżki mleka
    3. Łyżeczka ziół prowansalskich
    4. Masło do smażenia
    Nadzienie:
    1. Kiełbaska z szynki
    2. Cebula
    3. Ząbek czosnku
    4. Papryka czerwona
    5. 1/3 puszki kukurydzy konserwowej
    6. Mała cukinia
    7. Pomidor
    8. Sól
    9. Pieprz
    10. Starty ser żółty do posypania
    11. Olej do smażenia

    Sposób przygotowania:
    Omlet:
    1. Jajka ubijamy widelcem, dodajemy mleko, zioła prowansalskie, mieszamy i wylewamy na patelnię z rozgrzaną patelnię z masłem.
    2. Omleta smażymy na wolnym ogniu pod przykryciem, aż jajka się zetną.
    Farsz:
    1. Cebulę obieramy, myjemy, kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni z rozgrzanym olejem z dodatkiem soli i pieprzu.
    2. Dodajemy pokrojoną w plasterki kiełbaskę i podsmażamy.
    3. Dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i obrany i przeciśnięty przez prasek czosnek.
    4. Cukinię myjemy, kroimy w półplasterki i wkładamy na patelnię wraz z odcedzoną kukurydzą.
    5. Pomidora myjemy, kroimy w średnią kostkę i dodajemy na patelnię.
    6. Całość mieszamy i dusimy na patelni na wolnym ogniu.
    7. Na połowę gorącego omleta wykładamy farsz i składamy omlet.
    8. Przed podaniem omlet posypujemy startym żółtym serem i podajemy z herbatą zieloną Zen Chai Teekanne,która wraz z omletem tworzy idealny duet.

    Smacznego! 🙂

    Katarzyna Prosińska
    kazikonda0@o2.pl

  27. Beata says:

    Bardzo często relaksujemy się z rodzinką przy herbatce Teekanne Raspberry podjadając przy okazji malinowy deser z serkiem mascarpone. Do jego zrobienia potrzebujemy 5 łyżek puder cukru, 250g malin, tyle samo serka mascarpone i 1 łyżkę żelatyny. Maliny zasypujemy 3 łyżkami puder cukru i dolewamy tyle wody, by otrzymać 1 szklankę płynu. Gotujemy. Troszeczkę możemy zostawić na późniejszą dekorację deseru. Żelatynę rozpuszczamy w małej ilości zimnej wody i wlewamy do gorącego soku malinowego. W ten sposób powstałą galaretkę przelewamy do salaterek i wstawiamy do lodówki. Serek mascarpone miksujemy z pozostałym puder cukrem i wykładamy na galaretkę. W tym momencie można użyć wcześniej pozostawiony sok do udekorowania. Deser wygląda pięknie ozdobiony owocami i z herbatką w tle. UWAGA! Pilnować przed kotem – nasz kocha podjadać jak się zostawi deser bez opieki 😀

  28. Koffy says:

    Mój ukochany przepis śniadaniowy jest idealny w swojej prostocie a jest to.. jajecznica na kurkach. Po kurki koniecznie trzeba wybrać się samemu do lasu wczesnym rankiem, a po powrocie do domu wyciszonym po leśnym spacerze zrobić sobie pyszna jajecznice i zaparzyć doskonale pasująca herbatę Zen Chai. Całość to idealny sposób na osiągniecie wewnętrznej równowagi.

  29. Klaudia says:

    Aby zacząć dzień pozytywnie i być pełnym energii na śniadanie proponuje pyszną, sałatkę owocową. A konkretnie to w misce mieszamy serek wiejski ziarnisty, wybrane owoce – świetnie pasują nektarynki, brzoskwinie a dla osłody: winogrono, banan. Według uznania, chęci, smaków można zamienić/dodać inne owoce, których w sezonie nie brakuje. Również ciekawym składnikiem może okazać się awokado bogate w dobre tłuszcze. Na wierzch sałatki wsypujemy garść ulubionych orzechów i/lub nasion i zdrowe śniadanie gotowe. Możliwość doboru przeróżnych składników sprawia, że codziennie nasza sałatka smakuje inaczej. Do tego jest bardzo szybka w przygotowaniu – wystarczy z rana kupić wybrane składniki, umyć, pokroić owoce, przełożyć do miski, wymieszać i rozkoszować się smakiem. A do sałatki koniecznie wypić zieloną herbatkę Teekanne Zen Chai. Smacznego!

  30. Kinga says:

    Herbatka teekanne najlepiej pasuje do pancakeów czyl do pysznych amerykańskich naleśników podanych z masłem i syropem klonowym
    Osobiście polecam herbatkę malinową 🙂

  31. Paweł says:

    Idealne śniadanie, to zdrowe, pożywne, pachnące i energetyczne śniadanie. Muszę przyznać, że dobrze zacząć dzień z herbatą, a prym wiodą oczywiście herbaty Teekanne! Wstaję rano, zjadam garść orzechów i planuję swój poranny trening. Pomaga mi w tym bardzo dobrze Forest Fruits, bo daje zmysłom wyobrażenie tego, co może mnie czekać, gdy wbiegnę do przepięknego lasu. Czasami pada deszcze, jest burzo albo jest zima i tylko ta herbata przynosi mi wspomnienia tego, co pyszne, dobre i naturalne. Pisząc ten komentarz popijam Zen Chai, bo pomaga mi się skupić i jest takim naturalnym uspokojeniem, przed czekającym trudnym dniem. Jak widać, herbaty Teekanne pomagają przejść przez dzień z motywacją i ze spokojem. Już tak od dawien dawna.

  32. katherina says:

    Wraz z mężem uwielbiamy smaki lata. Dla nas wiąże się to z owocami, które są nam bardzo dobrze znane. Jako, że z racji diety zaczęliśmy aktywnie spędzać czas, to z lubością oddajemy się wspólnie spędzonym chwilom. Po treningu lubimy „sobie dogodzić” shakiem, który jest w pełni pozbawiony sztucznych dodatków oraz cukru. By uzupełnić energię wrzucamy do blendera zamrożone (gdy już nie ma świeżych) truskawki i jagody (zrywane własnoręcznie), kilka orzechów włoskich, kostki lodu i mleko – po zblendowaniu wychodzi świetny, pełen witamin koktajl – o konsystencji lodów 🙂 Uwielbiamy, gdy towarzyszy temu (wystudzona już) zielona herbatka Green Tea Cranberry & Raspberry – uzupełnienie zdrowych przyzwyczajeń, pobudzająca i dodająca świeżej energii na resztę (aktywnego) dnia! 😉

  33. Magdalena Jabłońska says:

    Placki owsiane z bananem smakują najlepiej o poranku. Potrzebujemy szklanki płatków owsianych, jogurt naturalny, 2 jajka, 2 banany, trochę soku z cytryny i dodatki (syrop klonowy, orzechy włoskie i owoce leśne). Wymienione składniki blendujemy i smażymy na maśle. Usmażone placki podajemy z wymienionymi wyżej dodatkami i herbatą, ja polecam Teekanne z owoców leśnych.

  34. Katarzyna Prosińska says:

    Moja kolejną propozycją śniadaniową jest zdrowa, pyszna, lekka i kolorowa sałatka z dodatkiem mniszka lekarskiego, czyli „Witaminowa bomba” do której idealnie pasuje owocowa herbatka Fresh Orange Teekanne.

    Składniki:
    1. 2 garście młodych liści mniszka lekarskiego
    2. Pomidor
    3. Ogórek
    4. 5-6 rzodkiewek
    5. Kulka mozzarelli
    6. 1/2 łyżeczki soli
    7. 1/2 łyżeczki pieprzu
    8. 2-3 łyżki oliwy z oliwek

    Sposób przygotowania:
    1. Liście mniszka namaczamy w osolonej, zimnej wodzie przez około 20 minut.
    2. Po tym czasie liście odsączamy i osuszamy je.
    3. Ogórka i rzodkiewkę myjemy, osuszamy i kroimy w plastry.
    4. Pomidora myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę.
    5. Mozzarellę kroimy w plastry.
    6. Wszystkie składniki dowolnie układamy na półmisku lub wkładamy do salaterki, posypujemy solą i pieprzem i skrapiamy oliwą z oliwek.
    7. Sałatkę podajemy z herbatą Fresh Orange Teekanne.

    Smacznego! 🙂

    Katarzyna
    kazikonda0@o2.pl

  35. Katarzyna Prosińska says:

    Na śniadanie często przygotowuję racuszki z jabłkami, które świetnie komponują się z herbatką owocową Forest Fruits Teekanne 🙂

    Składniki:
    1. 3 jabłka
    2. 4 jajka
    3. 8 łyżek mąki pszennej
    4. 2 łyżki mąki ziemniaczanej
    5. Płaska łyżka soli
    6. Opakowanie cukru waniliowego
    7. Olej do smażenia
    8. Cukier puder do posypania

    Sposób przygotowania:
    1. Jabłka myjemy, osuszamy, obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w drobną kostkę.
    2. W misce mieszamy jajka, przesiane mąki, sól i cukier waniliowy.
    3. Dodajemy jabłka i delikatnie mieszamy.
    4. Na patelnię z rozgrzanym olejem łyżką nakładamy powstałą masę i smażymy racuszki z obu stron na złoty kolor.
    5. Wystudzone racuszki przed podaniem posypujemy cukrem pudrem i podajemy z herbatką owocową Forest Fruits Teekanne 🙂

    Smacznego! 🙂

    Katarzyna
    kazikonda0@o2.pl

Dodaj komentarz


*