Dziś zapraszam Was na szybki deser karmelowo-limonkowy (na słomce ptysiowej). Pyszny, prosty, idealny na każdą okazję. Deser przygotowałam z nasza ulubioną słomką ptysiową od Brześć. Uwielbiamy ją dodawać do deserów lub jeść od tak po prostu z opakowania w towarzystwie ulubionej kawy lub herbaty 😉 A wracając do deseru – możecie go podać tak jak ja w towarzystwie borówek lub innych małych owoców np. malin. Spróbujcie.
Szybki deser karmelowo-limonkowy (na słomce ptysiowej) dodaję do akcji na Facebook Błyskawiczne piątki. Zachęcam i Was do udziału we wspólnej zabawie.
Składniki: (na 2 porcje)
- 250 g serka mascarpone*
- 1 limonka
- około 8 słomek ptysiowych Brześć
- 1 płaska łyżka cukru pudru
- 3 łyżeczki syropu karmelowego (takiego do kawy)
- do podania ulubione owoce: u mnie borówki
*minus 2 łyżki (wykorzystałam do innego deseru)
Przygotowanie:
Serek wyciągamy z lodówki, wyciskamy do niego sok z 1/2 limonki, dodajemy cukier puder i mieszamy. Kolejno dodajemy powoli syrop karmelowy, mieszając i próbując smak (w zależności od upodobań można dodać go więcej). W deserze powinien przeważać smak limonki z lekką nutą karmelu.
Do małych szklaneczek łamiemy po 3 słomki ptysiowe, nakładamy po połowie limonkowo-karmelowego serka, całość posypujemy owocami (borówkami). Podajemy z plastrem limonki i słomką ptysiową.
Smacznego
To ja się wpraszam na takie pyszności 🙂
Zapraszam 🙂